Ismét egy finom kelt tészta a húsvéti asztalra.
Sós vajas tekercs
A tésztához:
80 dkg liszt
5 dkg élesztő
4 dl tej
1 kk kristálycukor
2 tk só
1 dl étolaj
2 ek kefír (helyettesíthető joghurt és tejföl keverékével)
A töltelékhez:
25 dkg vaj
2 tojássárgája
ízlés szerint só, kb. 2 tk-nyi
Tetejére:
tojás
szezámmag vagy köménymag vagy reszelt sajt vagy ezek keveréke
A langyos cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt. A többi hozzávalóval összekeverjük. Az összekevert tésztát kidolgozzuk és hagyjuk kelni kb. fél órát.
A megkelt tésztát 4 cipóra osztjuk. Mindegyiket kinyújtjuk téglalap alakúra, vékonyra és megkenjük a sós vajjal: 25 dkg vaj, kb. 2 tk só és 2 tojássárgája habosra keverve, amit 4 felé osztunk, hogy a 4 cipóba elég legyen.
A megkent téglalapot feltekerjük, mint a bejglit, jó szorosan és trapézformákra vágjuk. Tetejét megkenjük felvert tojással, megszórjuk szezámmaggal vagy reszelt sajttal.
Előmelegített sütőben 180 fokon sütjük 20 percig.
TIPP: Tehetünk a töltelékhez szalonnakockákat, virslikarikákat, sonkakockákat vagy kolbászkarikákat.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése