2013. szeptember 22., vasárnap

Sós lapitott

Meglepve tapasztaltam, hogy nincs fent a blogon még a receptje. Igy gyorsan orvosoljuk a hibát, és ez egy kis ismétlés is lesz a részemről, hiszen igy készül a fonott kalács pudingtöltelékkel is. Mármint a tésztája alaprecept. Csak másként formáljuk.
Ja, és mivel ez az anyai nagymamámtól örökölt recept, ezért ezzel jelentkeznék a 18. SAD-ra, amelynek háziasszonya ildi kokki és a témája: Falusi konyha, népi izek.

Sós lapitott

A tésztához:
90 dkg rétesliszt
9 dkg élesztő
6 dl tej
csipetnyi só
10 dkg porcukor
3 ek étolaj
3 tojás felvert habja

Tetejére:
tojássárgája

Az élesztőt kevés porcukros langyos tejben felfuttatjuk. Hozzáadjuk a többi alapanyagot és jól összedolgozzuk. Langyos helyen hagyjuk megkelni.
A megkelt tésztát 4 cipóra osztjuk. Egyenként szétsodorjuk, a tészta felét a másik felére hajtjuk, egy kis részt szabadon hagyunk. Tojássárgájával megkenjük a tetejét. Ugyanigy járunk el a többi cipóval is.
180 fokon pirulásig sütjük.






Krumplileves mellé ideális második fogás. De ehetjük babgulyás vagy más tartalmas leves mellé is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése