2013. szeptember 19., csütörtök

Paradicsomos chutney

Nem, nem és nem! Nem fogok elrakni több paradicsomlevet. Elég! Igy is van, több mint 10 üveggel a kamrában, amelyet három menetben is raktunk el. Ez volt a gondolatom, mikor megláttam a ládában a vérvörös paradicsomokat. Akadt azonban közöttük jócskán, ami a kukában landolt, ami pedig megmaradt, az ment:

Paradicsomos chutney (olvasd: csatni) 3 db 250 ml-es üveghez

1 kg paradicsom
3 vöröshagyma
3 alma
1 feferóni (zöldpaprika is megteszi)
200 ml borecet (nálam balzsamecet)
3 ek cukor
2 ek olivaolaj (helyettesithető étolajjal)
2 tk só
1 ek frissen reszelt gyömbér
1 tk darált paprika
fél tk őrölt kardamommag
késhegynyi őrölt chili

A paradicsomokat megmossuk és negyedekbe vágjuk. Az almákat meghámozzuk, magházukat eltávolitjuk, és a húsát szeletekre vágjuk. A hagymát karikákra szeleteljük. A megmosott feferónit kisebb darabokra apritjuk.
Mindent alaposan összekeverünk, ráöntjük az ecetet, megsózzuk és puhára pároljuk. Több részletben hozzáadjuk a cukrot, a reszelt gyömbért, a darált paprikát, az őrölt kardamomt és az olajat. Még néhány percig főzzük.
A forró chutney-t előre elmosott és kifertőtlenitett befőttesüvegekbe adagoljuk, lezárjuk a tetejüket és fejtetőre állitjuk. Sötét és hideg helyen tároljuk.


Forrás: Nový Čas pre ženy c. szlovákiai hetilap

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése