Még a múlt hónapban érdeklődtem a befőző csoportban, hogy hogyan tartósithatnám a cukkinit télire. Sajnos, kevés hozzászólás érkezett ez ügyben, mert még alig akadt valaki, aki kipróbálta. Anyum elvetette azt az ötletet, hogy mint az uborkát, a cukkinit is kovászoljuk. Aztán a neten ráakadtam a következő receptre, ez mellett tettem le a voksomat. Hogy milyen az ize? Nem tudom, mert még az üveg bontatlanul áll az éléskamrában...
Cukkinikrém
1 kg cukkini (nem tisztán mérve)
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
étolaj
csipetnyi só
Kevés olajon megfonnyasztjuk az apróra vágott vöröshagymát, a reszelt fokhagymát, sózzuk. Rátesszük a kislyukú reszelőn lereszelt meghámozott cukkinit. Összeforraljuk, ha már nem maradt sok leve, akkor fertőtlenitett befőttes üvegekbe adagoljuk. Lezárjuk az üvegek tetejét, és fejre állitjuk legalább 5 percre. Száraz dunsztba is tehetjük. Mivel tartósitószer nincs benne, felbontás után rövidebb ideig áll el, ezért jobb, ha kisebb üvegekbe rakjuk. Ilyenkor a hűtőben tároljuk.
A képek csalókák, mert a fény miatt sárgának tűnnek, egyébként szép zöldek :) A recept innen.
Tök jó. Tetszik :-)
VálaszTörlés