2013. december 12., csütörtök

Hópelyhek

Bár már lassan két hete, hogy beköszöntött a december, de a hó várat magára. Még hagyjuk a hólapátot a műhely legmélyén:) A konyhámat viszont már ellepték a hópelyhek. Kis fehér golyócskák, amelyek hógolyónak is beillenek, csak ehetőek.

Hópelyhek (kb. 60 darabhoz)

A tésztához:
25 dkg puha vaj
10 dkg porcukor
2 vaniliarúd
12 dkg finomliszt
25 dkg ételkeményitő

A diszitéshez:
10 dkg porcukor

A vajat a porcukorral habosra keverjük. A vaniliarudat hosszában felvágjuk, kikaparjuk a belsejét és a vajhoz keverjük. A lisztet és az ételkeményitőt összekeverjük, majd a vajas masszával gyorsan csomómentesre összegyúrjuk. A tésztából 3 darab kb. 3 cm átmérőjű rudat formálunk és 30 percre hűvös helyre tesszük. Betehetjük a hűtőbe is.
Ezalatt a sütőt előmelegitjük 175 fokra alul-felül sütő esetében. Ha légkeveréses sütőnk van, akkor 160 fokra állitjuk. 2 tepsit kibélelünk sütőpapirral. Mig az egyik tepsi a sütőben van, addig a másikkal tudunk dolgozni.
A rudakat 20-20 szeletre vágjuk, golyókat formálunk belőlük. A tésztát a tepsibe rakosgatjuk, és egy kanállal vagy villával enyhén lelapitjuk a tetejüket.
12-15 percig sütjük. A sütőpapirral együtt kivesszük a tepsiből és hagyjuk kihűlni. Végül megszórjuk porcukorral.



Megjegyzés: Az aprósüteménynek jót tesz, ha állni hagyjuk, mert megpuhul és nem lesz olyan száraz.

Forrás: Christa Schmedes: Karácsonyi sütemények

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése