Keresztanyámnak szerettem volna vele kedveskedni, merthogy a kedvenc süteménye a zserbó, amelyet viszont én nem szeretek. Köszönet a receptért az AranyTepsi blogháziasszonyának! Még hétfőn készült, akárcsak a banános bonbon, de várni szerettem volna, pontosabban beszámolni, hogy mennyire nyerte el a tetszését. De erre nem került sor, még másnap, sőt harmadnap sem... Sebaj, majd karácsony tájékán újra elkészitem és viszek belőle.
Kimaradt a banános bonbon töltelékéből, ezért a sárgabaracklekvár mellett ezt is kentem rá. Egy lekváros, egy banánkrémes, egy lekváros, igy kentem rá. Pontosabban előbb a lekvár került a linzerre, később mikor a lekváros üveg aljára néztem, már csak a banánkrém maradt, mint végső megoldás.
Zserbólinzer
A tésztához:
25 dkg liszt
5 dkg darált dió
1 tk sütőpor
csipetnyi só
1 csomag vaniliás cukor
20 dkg margarin
10 dkg porcukor
1 tojássárgája
Ezenkivül:
fél üveg sárgabaracklekvár
6 dkg étcsokoládé
1 ek étolaj
pár db dióbél
banánkrém
A tészta hozzávalóit egy tálba rakjuk és alaposan összegyúrjuk. Mivel lágy tésztáról van szó, ezért rakjuk egy órára a hűtőbe. A pihentetés után erősen lisztezett nyújtólapon 0,5 cm vastagságúra kinyújtjuk. Tetszés szerinti formákkal kiszaggathatjuk és sütőpapirral bélelt tepsire sorakoztatjuk őket egymástól távol, mert sütés közben megnőnek. Előmelegitett sütőben 200 fokon alul-felül sütőben megsütjük 8-10 perc alatt.
Hagyjuk a megsült tésztát kihűlni, majd két darabot egy kevés lekvárral összeragasztunk, a banánkrémesnél is igy járunk el. A dióbelet kézzel nagyobb darabokra is törhetjük.
A csokit vizgőz felett megolvasztjuk, majd az étolajjal elkeverve a formák tetejére csurgathatjuk, vagy az esetemben egy kenőecset segitségével kör alakú mintát rajzolunk rá. Megszórjuk dióval. Hűtőben tároljuk.
Műanyag dobozban sokáig eláll, ha kibirjuk, hogy ne eszegessük meg.
Szép, mutatós kis sütik.
VálaszTörlés