Kicsit sokáig készül, de megéri elkészíteni...
Körtebefőtt
6 kg körte
3 l víz
1,5-2 kg kristálycukor
szegfűszeg ízlés szerint
egész fahéj (elhagyható)
A körtéket meghámozzuk, négyfelé keresztben elvágjuk. Odatesszük egy hatalmas edényben a vizet főni, belerakjuk a cukrot és a fűszereket. Amikor forr, akkor a körtéket belerakjuk. Addig hagyjuk főni, amig a körte széle üveges nem lesz, akkor kiszedjük és a befőttes üvegekbe rakjuk. Lefedjük és másnapig száraz dunsztba (párnák közé) rakjuk.
3 mintapéldány :) |
Közelről :) |
TIPP: A meghámozott körteszeletekre citromlevet csurgatunk, hogy ne barnuljanak be. Citromsavat is használhatunk vagy a cukros vízbe öntjük a kifacsart citrom levet. Ha nem akarjuk nagyon édesre a befőtt levét, akkor készíthetjük kevesebb cukorral is. Ebben az esetben a körtebefőttre tegyünk egy késhegynyi szalicilt a tartósítás végett.
12 db 72 dl-es körtebefőttet kaptunk ebből a mennyiségből.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése