2012. szeptember 23., vasárnap

Kincsesbánya

Már nagyon régóta terveztem ennek a mutatós süteménynek a kóstolását, azaz a megsütését. Egy kedves ismerősöm már hamarabb elkészítette a maga változatát. Ugyanis az eredeti recept szerint, legalábbis az egyik népszerű receptgyűjteményben szereplő leírás tartalmazott tojásfehérjét, amelyet gőz felett kristálycukorral felverünk, attól tartva, hogy a gőz felett felvert tojásfehérje összeesik másnapra, nem mertem nekiállni. Így egyszerűbb változattal próbálkoztam.

Nagyon finom és mutatós sütemény...

Kincsesbánya

A tésztához:
6 tojás
6 ek kristálycukor
6 ek liszt
1 kk sütőpor
csipetnyi só

A krémhez:
25 dkg margarin
15 dkg porcukor
3 dl tej
1 csomag vaníliás pudingpor
1 csomag vaníliás cukor

A lekváros réteghez, a kincshez:
4 ek baracklekvár
1 dl kávé
1 kk rumaroma
27 db hosszú babapiskóta

A csokimázhoz:
10 dkg étcsoki
4 ek étolaj

A tésztához a tojásokat kettéválasztjuk, a tojásfehérjéket kemény habbá verjük, beletesszük a cukrot, újból keményre verjük. Majd egyenként hozzáadjuk a tojássárgájákat, tovább verjük, végül kanalanként óvatosan elkeverjük a sütőporos lisztet. Sütőpapírral kibélelt 35x26 cm-es tepsiben megsütjük 180 fokon 15 percig.

Míg hűl a piskóta, elkészítjük a krémet: a vaníliás pudingport elkeverjük 1 dl tejben, a maradék tejet felforraljuk, majd beleöntjük a pudingos tejet. Sűrű krémmé főzzük. Alaposan kihűtjük. A margarint habosra keverjük a porcukorral, majd a kihűlt krémmel elkeverjük.

A piskótatésztát megkenjük a baracklekvárral, a babapiskótát a rumos kávéba mártjuk, a lekvárra helyezzük. Majd ráhelyezzük a krémet, alaposan elsimítjuk.

A csokoládét az olajjal felolvasztjuk. Ráöntjük a krémre, elsimítjuk.

8 órát állni hagyjuk a hűtőben. Meleg vízbe mártott késsel szeleteljük.
Aranyló piskótatészta :)

Melyikkel is kezdjem? :D

Itt a kincs...Hol a kincs?
Nekem csak kerek alakú babapiskótám volt itthon. A rum véletlenül kimaradt belőle :D Ettől függetlenül nagyon kapós volt, vasárnap estére elfogyott. Pénteken készült.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése