Szilvás gombóc, nudli
A tésztához:
800 g burgonya
500 g daraliszt
4 ek búzadara
1 ek porcukor
1 tojás
izlés szerint só
A töltelékhez:
kimagozott szilva (lehet befőtt is)
A héjában főtt burgonyát meghámozzuk. Hagyjuk kihűlni, majd kislyukú reszelőn lereszeljük. Hozzáadjuk a porcukrot, a sót, a tojást, a búzadarát és egy kevés lisztet. A lisztet fokozatosan adagoljuk, hogy a tészta ne legyen kemény. A gyúrt tésztát 2 részre osztjuk. Kisodorjuk, pihenni hagyjuk egy kicsit. Ezalatt a szilvát kimagozzuk, ha még nem tettük meg, illetve ha befőttről van szó, arról leöntjük a levét egy szűrőn keresztül, alaposan lecsepegtetjük. A tésztát 15 darabra osztjuk, mindegyikre rakunk egy fél szilvaszemet. Megszórhatjuk fahéjas kristálycukorral is, ha savanyú a gyümölcs. Ha marad ki tésztánk, abból készithetünk nudlit is. A gombócokat egy forrásban levő vizbe rakosgatjuk óvatosan, egyszerre 6-8 darabot, mert lehűtheti a vizet a túlzott mennyiség, és le is ragadhatnak. Amikor a viz tetején lobognak, azt jelenti, hogy a gombócok megfőttek, még 2 percig főzzük, végül kivesszük a vizből. Igy készülnek a nudlik is.
Mig eszegetjük a gombócokat, hallgassuk meg:
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése