Anyum verziója:
rengeteg paradicsom
A paradicsom szép és hibátlan legyen. Alaposan meg kell mosni őket, nehogy kosz kerüljön a paradicsompürébe. Felnégyeljük őket, majd botmixerrel vagy egy mixerben összedolgozzuk, hogy egy hig levet kapjunk. Beleöntjük egy nagy edénybe, amelyet feltesszünk forrni a gázra. Addig főzzük, amig be nem sűrűsödik. Mikor már elég sűrű, egy szita segitségével egy másik edényben vagy tálban átnyomkodjuk a paradicsomlevet, mert csak a húsmentes paradicsomlére van szükségünk. Amikor már lecsöpögött az utolsó csepp is a tálba, a levet átöntjük a befőttesüvegekbe és mehet a száraz dunsztba. A szitán fenmaradt rész pedig a kukába vagy a szemeteskosárba.
Ágnesnél igy készül:
rengeteg paradicsom
A szép egészséges paradicsomokat összegyűjtjük. Alaposan megmossuk őket. A befőttesüvegeket előkészitjük, tisztára mosva, forró vizzel kiöblitve, a kupakokat lecsavarjuk és hagyjuk, hogy kiszáradjon. Előkészithetjük a száraz dunsztot is: takarókkal és párnákkal kibélelünk egy fotelt. Egy fazékban vizet forralunk. A paradicsomok tetejét keresztirányban bemetsszük, egyszerre ötöt a lobogó vizbe dobunk 2-3 percig. Ennyi elég is lesz, hogy a héjukat lehúzzuk. Egy másik edényben gyűtjük a héjaktól megfosztott paradicsomokat. Amikor ezzel a művelettel végeztünk, elővesszük a botmixert és pürésitjük a paradicsomokat. A paradicsomlé alatt felizzitjuk a tüzet. Hagyjuk, hogy rottyanjon néhányat, és forrón az előkészitett befőttesüvegekbe merjük. Száraz dunsztba rakjuk, vagyis a párnák, paplanok közé.
Még a befőzés napján készült...tettem bele 2 kk cukrot és megettem, mert izlett :D |
Dunsztolás után |
Ki-ki döntse el, hogy melyik módszer a menő nála vagy vegye meg a boltban. De ez finomabb és egészségesebb, mert tartósitószert egyik sem tartalmaz.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése