Banános torta
a piskótatésztához:
4 tojás
4 ek liszt
4 ek nádcukor
a banános krémhez:
1 csomag banánizű pudingpor
12 dkg nádcukor
3 dl tej
15 dkg vaj
a citromos sziruphoz:
1 dl viz
1 ek citromlé
1 ek nádcukor
ezenkivül:
2 banán
sós mogyoró (kb. 9 dkg-nyit használtam fel, sótlant, igy megsóztam)
Először elkészitjük a piskótatésztát: a tojásokat kettéválasztjuk. A tojásfehérjét csipetnyi sóval kemény habbá verjük. Majd hozzáadjuk a tojássárgájákat, a lisztet és a cukrot. Az összekevert masszát egy 19 cm-es (Dinánál 18 cm-es) átmérőjű kerek tortaformába öntjük. Előmelegitett sütőben 180 fokon kb. 20 percig sütjük, tűpróbáig.
Ezalatt elkészitjük a krémet: a pudingport a cukorral és a tejjel odatesszük főzni. Állandó keverés mellett sűrű krémmé dolgozzuk. Hagyjuk kihűlni, majd a habosra vert vajjal is összedolgozzuk.
A kihűlt piskótatésztát 3 lapra osztjuk, minden lapot meglocsoljuk a nyers citromos sziruppal. Elosztjuk a krémet is 3 felé, mindegyik krémes rétegre ferdén szelt banánkarikákat rakunk és megszórjuk kevés durvára tört (zacskóban a húsklopfolóval szétverve) sós mogyoróval. Sóssal. Kiemeli az izeket. És ropogós. Tetejét is megkenjük a krémmel, majd az oldalát is befedjük vele.
Kissé behűtve isteni, tényleg! :)
Mennyei édesség. Ajánlom kipróbálásra! Köszönet a receptért Dinának!
Sok boldog születésnapot kívánok, sok ilyen finom tortával!
VálaszTörlésBoldogságos Szülinapot! Jaj, annyira örülök, hogy ízlik! :))
VálaszTörlés