Múlt héten egy csodás ételfotókkal illusztrált könyvet kaptam kézhez. Tele volt süteményreceptekkel és némelyikhez még kép is dukált. 500 recept megszámolva. Mindegyik desszert vagy sós harapnivaló egy számot kapott a nevével együtt. Egyet rögtön el is készitettem:
Csokoládés halmok
A tésztához:
200 g vaj
180 g porcukor
1 csomag vaniliás cukor
2 tojás
220 g rétesliszt
2 ek kakaópor
fél csomag sütőpor
A golyókhoz:
a megsült tészta maradéka
50 ml rum vagy rumaroma
100 ml gyümölcslé
2 ek lekvár
120 g darált dió vagy mandula
120 g porcukor
160 g vaj
2 ek kakaópor
30 g vágott mazsola
Tetejére:
csokoládéöntet
hámozott mandulaszemek
A tésztához a vajat habosra keverjük a porcukorral és a vaniliás cukorral. Állandó keverés mellett hozzáadjuk a tojássárgájákat, az átszitált sütőporos lisztet a kakaóporral és felvert tojásfehérjehabot. A tésztát kivajazott-kilisztezett tepsire rakjuk. Vizes kézzel széthúzzuk az egész felületen és előmelegitett sütőben 180 fokon megsütjük.
A kihűlt lapot kis pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Ráhelyezzük a golyókat és csokoládéöntettel leöntjük. Tetejére mandulaszemet rakunk és hagyjuk megdermedni. Papirkosárkákba tesszük.
A golyókat a következőképpen készitjük el: a maradék tésztát tálba rakjuk és szétmorzsoljuk, leöntjük rummal és gyümölcslével. Hozzáadjuk a lekvárt, a darált diót, a porcukrot, a puha vajat, a kakaóport és a mazsolát. A masszát összekeverjük és golyókat formálunk belőle.
Féladagot készitettem, de igy is elég sok lett, kb. 24 db-ot kaptam. A gyümölcslét helyettesithetjük sziruppal is vagy ha a lekvár túl édes lenne, egy kevés vizet is önthetünk bele. A tésztát egy közepes tepsiben sütöttem meg. A csokoládéöntetet elkészithetjük étcsokiból is egy ek étolajjal keverve.
(Forrás -) Zdenka Horecká, Vladimír Horecký: Múčniky a múčne jedlá)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése