Még hétfő este összekevertem az alapanyagokat:
200 g kenyérliszt
130 g víz
4 g élesztő
Nem kell nagyon gyúrni, elég, ha összeáll a tészta. Kelesztőtálba raktam, letakartam és betettem a hűtőbe 12-14 órára. Másnap szobahőmérsékleten hagytam felengedni. Konyhapulton is lehet hagyni, ott 10-12 óra kell neki.
Bagett
A tésztához:
összes elő tészta
3,2 dl víz (kenyérsütőgéphez elég 2,8 dl)
2 tk só
2 ek étolaj
csipetnyi aszkorbinsav
2 ek burgonyapehely (elhagyható)
1 tk cukor
1 dkg élesztő
50 dkg kenyérliszt
A hozzávalókból lágy kenyértésztát dagasztunk. Kiolajozott kelesztőtálba rakom. Duplájára kelesztjük Lisztezett nyújtólapra tesszük, 4 egyforma ovális cipóra osztjuk.
Megformázzuk a bagetteket: ovális formára alakítjuk. A széleit behajtjuk. A távol eső sarkokat háromszög alakban visszahajtjuk a közepéig, majd a lenti részével is megcsináljuk. Jól lenyomkodjuk. Majd mindkét felét a közepéig tekerjük, végül szorosan összecsípjük Megfordítjuk és kézzel görgetve a megfelelő méretre alakítjuk. Vékonyan belisztezzük.
Óvatosan a sütőzacskóba rakjuk. Egy zacskóban két darab fér el. Megint duplájára kelesztjük. Ezalatt a sutot előmelegítjük 220 fokra. Benyúlunk a zacskóba, bemetsszük egy éles késsel, legjobb egy éles pengével, majd hagyjuk tovább kelni, míg a sütő bemelegszik. Mielőtt bekerül a sütőbe vizet permetezünk a tasakba, és a száját óvatosan a bagettek alá hajtjuk.
Kb. 20-25 percig sutjuk, amíg szép fényesre, pirosra sül Kibontjuk a zacskót, óvatosan, mert a gőz nagyon éget, majd sütőrácsra téve lepermetezzük kicsit hideg vízzel, majd hagyjuk, hogy kihűljenek.
A receptért és a formázásért köszönet Limarának! :)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése