Burgonyás lángos
A tésztához:
500 g finomliszt
250 g főtt, áttört burgonya
1 csapott tk kristálycukor
200 ml tej (2,8%-os)
15 g friss élesztő
1 nagy csipetnyi só
A sütéshez:
étolaj
A tálaláshoz:
tejföl (20%-os)
fokhagyma
trappista sajt
só
A langyos cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt Kanállal jól elkeverjük, majd hagyjuk 5-10 percet állni, hogy felhabosodjon.
A lisztet egy tálba szitáljuk, elkeverjük a sóval, majd hozzátesszük a főtt, áttört burgonyát és a felhabosodott élesztőt is. Alaposan dagasztjuk meg a tésztát. Ha összeállt, akár az asztalra is kitehetjük, ott könnyebb dagasztani. Kb. 10 percnyi dagasztás után tegyük vissza a tálba, takarjuk le egy tiszta konyharuhával és meleg helyen kb. 45 percig kelesszük.
A duplájára vagy háromszorosára kelt tésztát vékony liszten nyújtsuk ki kb. 1 cm vastagra, majd egy vizes pohárral vagy nagyobb pogácsaszaggatóval szaggassunk ki belőle darabokat. A kiszaggatott darabokat 10-20 percig pihentetjük, majd kezünkkel kissé húzzuk szét lángos alakúra.
Melegítsünk olajat egy serpenyőben, és egyenként süssük ki a lángosokat - egyszer forgatva. Egy szalvétával fedett tálcára vagy tányérra egymás mellé rakjuk a kisült lángosokat.
Tálalhatjuk fokhagymával ízesítve, tejföllel megkenve, reszelt sajttal megszórva.
Sütés előtt ... |
... sütés után |
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése