2012. december 1., szombat

Kókuszos szelet

A héten takarítottam a konyhaszekrényt és találtam egy felbontott zacskót, amelyben kókuszreszelék volt. Szabina a héten épp hirdette és egy másik receptoldal is felrakta a sütemény fotóját, ezért elkészítettem:

Kókuszos szelet

A tésztához:
15 dkg margarin
30 dkg liszt
2 ek kakaópor
12 dkg kristálycukor
1 csomag sütőpor
1 tojás

A fehér krémhez:
6 tojásfehérje
12 dkg kristálycukor
25 dkg kókuszreszelék

A sárga krémhez:
6 tojássárgája
3 dl tej
3 ek liszt
25 dkg margarin
3 ek kristálycukor
1 ek/1 csomag vaníliás cukor

Tetejére:
20 dkg étcsokoládé
3-4 ek kókuszreszelék

A tésztához előbb a margarint morzsoljuk el a liszttel, majd a többi hozzávalóval is összegyúrjuk.
Míg felverjük a tojásfehérjéket a cukorral, valamint belekeverjük a kókuszreszeléket is, a tésztát a hűtőbe tesszük.
A tésztát két részre osztjuk: az egyik felét kinyújtjuk, sütőpapírral bélelt 20x30 cm-es tepsibe terítjük, majd elsimítjuk rajta a tojásfehérjés krémet. Kinyújtjuk a tészta másik felét is, és rátesszük a fehér krém tetejére. Előmelegített sütőben 200 fokon kb. 25 percig sütjük.
Míg sül a tészta, addig megfőzzük a sárga krémet: a tejet feltesszük melegedni. A tojássárgájákat elkeverjük a liszttel és kevés (2 merőkanálnyi meleg) nem forró tejjel, majd a tűzhelyen levő szintén nem forró tejjel elkeverjük. Folyamatosan keverjük, amíg sűrű krém nem lesz belőle.
Hagyjuk kihűlni a tojássárgájás krémet. Néha közben megkeverjük, hogy ne bőrösödjön a teteje. A szobahőmérsékletű margarint kikeverjük a cukrokkal, majd a kihűlt krémmel is összekeverjük. A hideg tésztás rétegre kenjük és elsimítjuk.
Az étcsokoládét gőz felett felolvasztjuk, és óvatosan elterítjük a sütemény tetején, majd megszórjuk kókuszreszelékkel.
Egy éjszakát a hűtőben hagyjuk puhulni, másnap szeleteljük.





1 megjegyzés: