2012. december 4., kedd

Egyszerű krumplis pogácsa

Maradt szombatról legalább 4 tányérnyi bableves, ezért valami sósat gondoltam tálalni mellé. 2 kipróbált recept között dilemmáztam: Gabi pehelykönnyű burgonyás pogácsáját vagy Viki egyszerű krumplis pogácsáját süssem meg. Végül az utóbbi mellett döntöttem.

Egyszerű krumplis pogácsa

A tésztához:
2 dkg élesztő
2 dl tej
60 dkg liszt
1-2 tk só, ízlés szerint
1 mk cukor
kevés őrölt bors (elhagyható, ha valakinek nem bírja a gyomra)
30 dkg főtt, áttört, kihűtött krumpli
10 dkg zsír
1 fej lila hagyma (opcionális)

Tetejére:
1 tojás
szezámmag, köménymag

A lisztet tálba szitáljuk. Közepébe mélyedést alakítunk  beleöntjük a langyos tejet, majd a tejbe belemorzsoljuk az élesztőt, hozzáadjuk a cukrot, kevés lisztet, majd langyos helyen letakarva hagyjuk 10-15 percig, amíg az élesztős tej felhabosodik.
Ekkor hozzáadjuk a krumplit, a zsírt, a lereszelt lila hagymát, a sót, a borsot, és viszonylag kemény tésztát gyúrunk. Ha nagyon száraznak találjuk (a krumplitól függ), adjunk hozzá apránként langyos tejet, hogy összeálljon.
Lisztezett munkalapon kb. 2 ujjnyi vastagságúra nyújtjuk, pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, és sütőpapírral bélelt tepsire ültetjük őket. Langyos helyen, konyharuhával letakarva hagyjuk kétszeresére kelni (kb. 45 perc).
Ha megkelt, a pogácsák tetejét kenjük le felvert tojással, szórjuk meg szezámmaggal, és 180 fokra előmelegített sütőben (aljában egy edényben víz) 20-25 perc alatt aranyszínűre sütjük.
Langymelegen az igazi, de még másnap is nagyon finom!


2 tepsivel lett. Míg az első adag sült, addig:
Hajtogattam: 3x20 percenként, na jó, még az első adag kelesztésénél kezdtem el :)

Karácsonyra készülődve

Ilyen pihe-puha a belseje :)
Az első tepsin 26 pogácsa sült, a másikon meg már kevesebb, mert nem volt kedvem annyit pepecselni vele :)))) Másnapra csak 9 pogácsa volt, de estére már azoknak is nyoma veszett :D

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése