Habár már sütöttem almás krémest korábban, most azonban más receptre vágytam. Feltételeim, vagyis elvárásaim voltak a sütivel kapcsolatban: legyen krémes, és piskótatészta legyen az alja. Az internetet böngészve Kata ajánlott egy süteményt, amelyre Beastie blogján talált rá és a fotók alapján nagyon finom, könnyű krémes süteményt kapott végeredményül, és piskótatészta volt a felszeletelt gyümölcsök alatt. Viszont egy másik receptes gyűjteményben is találkoztam egy hasonló piskótatészta receptjével. Végül egy kicsit módosítva az elkészítésén, megszületett az én verzióm is.
Almás krémes 2.
A tésztához:
1 kg alma
15 dkg cukor
8 tojás
20 dkg finomliszt
8 ek víz
1 ek kakaópor
fél csomag sütőpor
fahéjas cukor
A krémhez:
8 dl tej
2 csomag vaníliás pudingpor
15 dkg margarin
15 dkg porcukor
1 ek finomliszt
1 csomag vaníliás cukor
Tetejére:
2,5 dl habtejszín
1 csomag habfixáló
2 ek porcukor
csokiforgács vagy reszelt csokoládé
Egy közepes tepsit kibélelünk alufóliával és megkenjük kicsit margarinnal. Az almát meghámozzuk és vékonyra felszeleteljük. Az almaszeletekkel egyenletesen kirakjuk a tepsit, szórunk rá fahéjas cukrot.
A tojássárgájákat a cukorral fehéredésig keverjük majd hozzáadjuk a vizet, a sütőporos lisztet és a tojásfehérjék keményre vert habját. Az almára ontjuk a fele tésztát és elsimítjuk. A maradék tésztába keverünk 1 ek kakaóport és a fehér tésztára simítjuk. Előmelegített sütőben 180 fokon 25 percig sutjuk.
Míg sül a tészta, elkészítjük a krémet: a pudingporból, a lisztből és a tejből sűrű krémet főzünk. Ha kihűlt a krém, belekeverjük a habosra kevert margarint a cukrokkal együtt.
A kihűlt tésztáról levesszük óvatosan az alufóliát úgy, hogy az almás része kerüljön felülre. Rásimítjuk a pudingos krémet. A tejszínt a fixálóval és a porcukorral felverjük és egyenletesen a krémre simítjuk. Tetejére csokiforgácsot vagy reszelt csokoládét szórunk.
Engedjétek meg, hogy megragadjam az alkalmat és mindenkinek boldog békés és sikerekben teli új évet kívánjak! Süssünk-főzzünk a következő esztendőben is finomakat!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése