2012. október 25., csütörtök

Pöfeteg keksz

Ez a népszerű sütemény külsőre és szerkezetre is hasonlít a pöfeteg gombára, innen kapta a nevét. A külseje ropogós, a belseje pedig puha és nagyon kakaós. Elkészíteni egyszerű, sőt elronthatatlan.

Pöfeteg keksz

15 dkg liszt
6 dkg kakaópor
fél csomag sütőpor
20 dkg kristálycukor
1/4 tk gyömbérpor
1/4 tk vaníliaőrlemény vagy 1 vanília kikapart bele
csipetnyi só
6 dkg vaj
2 tojás
kb. 3 ek porcukor

A lisztet, a kakaóport, a cukrot, a sütőport, a gyömbérport, a vaníliaőrleményt és a csipetnyi sót össze kell keverni. Majd bele kell morzsolni a hideg felkockázott vajat, végül pedig a 2 felvert tojást és az egészet össze kell gyúrni. Folpackkal le kell takarni, és fél órára a hűtőbe kell tenni.
Dió nagyságú golyókat kell formázni a tésztából, amelyeket alaposan meg kell forgatni a porcukorban.
Sütőpapírral bélelt tepsibe kell rakni a porcukros golyókat, jó távol egymástól. Egy tepsibe 12 keksz kerüljön csak, és 200 fokra előmelegített sütőben 12 perc alatt meg kell sütni.




A sütőben a keksz felveszi a formát és szépen megrepedezik. Tepsiben hagyjuk kihűlni, mert a keksz nagyon puha, de amikor kihűlt, ropogós lesz a közepe a belseje pedig durván kakaós.
Tárolni légmentesen záródó dobozban célszerű, már ahol nem fogy el 1 nap alatt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése