Házi sajtos croissant (hajtogatott)
A tésztához:
50 dkg liszt
20 dkg vaj
3 dkg élesztő
2 dl langyos víz
1 tojás
1 kk kristálycukor
1 tk só
0,5 dl tej
15 dkg trappista sajt
Lekenéshez:
0,5 dl étolaj
1 tojás
A tejet a cukorral meglangyosítjuk, belemorzsoljuk az élesztőt és felfuttatjuk. A lisztet átszitáljuk, beleszórjuk a sót, hozzáteszünk 5 dkg szobahőmérsékletű vajat, a megkelt élesztőt, a tojást és a langyos vizet. Jól összegyúrjuk és hólyagosra kidolgozzuk a tésztát. Egy tálat kikenünk olajjal, beletesszük a tésztát és letakarva a hűtőben pihentetjük 1 órát.
A sajtot lereszeljük. A tésztát kivesszük a hűtőből, és lisztezett táblán 0,5 cm vastagságúra kinyújtjuk, rákenjük a 15 dkg vajat, rászórjuk a sajtot és a tésztát meghajtogatjuk. Képzeletben 3 részre osztjuk, először balról, majd jobbról hajtjuk középre, aztán alulról fel és fentről rá. Így 9 réteget kapunk. A hűtőbe tesszük ismét 1 órára, lefolpackozva. A nyújtást-hajtogatást megismételjük még egyszer, de már csak fél órát pihentetjük.
A sütőt 200 fokra előmelegítjük.
A pihenés után a tésztát kinyújtjuk 3 mm vastagságúra. Egyenlő szárú háromszögeket vágunk, a szárak legalább 18 cm hosszúak, az alap pedig 12 cm legyen. A háromszögeket lekenjük olajjal, lazán feltekerjük és félhold alakúra hajlítjuk.
Sütőpapírral kibélelt tepsire rakjuk a kifliket, és 1 órát meleg helyen kelesztjük. Sütés előtt felvert tojással megkenjük. Előmelegített sütőben 200 fokon 15-20 percig sütjük.
A könyvben szó esett arról, hogy a croissant Magyarországról származik, csak Marie Antoinette (Mária Terézia lánya) elkérte a receptet, hogy Párizsba vihesse. Ez még a törökök ostroma alatt történt, mikor a pékek hajnalban elkezdtek dolgozni és észrevették a támadást, riadót fújtak, és így sikerült megverniük a törököket. Győzelmük jeleként megalkották a félhold alakú kiflit, a "croissantot".
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése