Mert tart még a tavaszi nyár...
Házi vaníliafagylalt egyszerűen
5 tojássárgája
10 dkg cukor
3 csomag vaníliás cukor
4 dl habtejszín
2,5 dl tej
A tejet legalább 1 l-es edényben feltesszük a tűzre, hozzáadjuk a vaníliás cukrot, és addig melegítjük és kevergetjük, amíg elolvad benne. Hozzáadjuk a tejszínt és melegítjük, de épp csak addig, hogy a forrást el ne érje. Levesszük a tűzről.
A tojássárgájákat habosra és szép világosra kikeverjük a cukorral.
Vékony sugárban hozzáontjuk a folyadékot, miközben folyamatosan kevergetjük, majd visszaontjuk a másik edénybe és lassú közepes lángon melegítjük néhány percig (nem szabad felforralni!). Akkor jó, ha a fakanalat belemártva és hátoldalán végighúzva az ujjunkat, tiszta nyom marad utána. Levesszük a tűzről és kihűtjük. Ha kihűlt, szinte puding állagúnak kell lennie.
Fagyigépben elkészítjük a leírás alapján. Vagy ha nincs fagyigépünk, akkor a műanyag dobozba téve félóránként megkavarjuk. Esetleg beleöntjük a jégkrémformába.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése