Zserbó
A tésztához:
55 dkg liszt
25 dkg margarin
8 dkg kristálycukor
2 dkg élesztő
1 tojás
1,5 dl tejföl
1 csomag sütőpor
csipetnyi só
A töltelékhez:
25 dkg darált dió
20 dkg kristálycukor
6-7 ek baracklekvár
A csokimázhoz:
15 dkg kristálycukor
3 ek kakaópor
3 ek víz
5 dkg vaj
Az élesztőt kb. 1 dl langyos tej és 1 kk cukor keverékében megkelesztjük.
A lisztben elmorzsoljuk a margarint, hozzáadjuk a pici sót és a
cukrot, közzékeverjük a sütőport. A közepébe mélyedést csinálunk, beleütjük a
tojást, a tejfölt, majd hozzáadjuk a már megkelt élesztőt és közepes keménységű
tésztát gyúrunk.
4 kis cipót formálunk belőle. Kinyújtjuk és kizsírozott tepsibe
simítjuk. Megkenjük baracklekvárral, megszórjuk a dió és a cukor keverékével,
majd beborítjuk a következő tésztalappal. Ezt ismét megkenjük baracklekvárral,
megszórjuk a dió és a cukor keverékével, majd ugyanezt a műveletet harmadszor
is megismételjük. Előmelegített sütőben mérsékelt tűzön megsütjük.
Sülés után rácsra borítjuk és hagyjuk kihűlni. Amikor kihűlt,
csokimázzal vonjuk be.
Keskeny, hosszúkás szeletekre vágva
kínáljuk.
A csokimáz elkészítése:
A cukrot a vízzel tűzre tesszük és addig
főzzük, amíg a habját elfőtte. (Ez mindössze 2-3 perc.) Ekkor a tűzről levéve
hozzákeverjük a kakaót, egyet forralunk rajta és levesszük a tűzről.
Hozzákeverjük a vajat és a kihűlt tésztára simítjuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése