Ferencesek
A tésztához:
400 g rétesliszt
21 g élesztő
200 ml langyos tej
40 g cukor
70 g puha vaj (lehet olvasztva is)
negyed kk só
2 kk őrölt fahéj
A töltelékhez:
100 g puha vaj
70 g cukor
1 ek őrölt fahéj
A kenéshez:
tojás
A lisztet egy tálba szitáljuk, közepén egy fészket képezünk, amelybe belemorzsoljuk az élesztőt, ráöntünk egy kevés cukros tejet és hagyjuk felfutni. Kb. 10 perc elteltével hozzáadjuk a többi alapanyagot és tésztát dagasztunk, amelyet 20 percig kelni hagyunk.
A megkelt tésztát lisztezett felületen kb. 30x70 cm-es téglalappá nyújtjuk. A töltelékhez valókat összekeverjük és elsimitjuk a kinyújtott tésztán. Hosszabbik oldaláról feltekerjük, 5 cm-es darabokra osztjuk, a közepét mindegyik tésztadarabnak benyomjuk egy fakanál nyelével.
Sütőpapirral kibélelt tepsire sorakoztatjuk őket és még 10 percig hagyjuk pihenni. Megkenjük felvert tojással a tetejüket és előmelegitett sütőben 225 fokon kb. 12 percig sütjük.
(Forrás: www.mamincinyrecepty.cz)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése