2013. június 1., szombat

Ferencesek

A név "egy kicsit" megtévesztő, mert valójában egy kelt tésztáról, pontosabban annak formázásáról van szó. Nehéz eldönteni, hogy mihez hasonlit, mert hivhatnánk kiflinek, tekercsnek, sőt még pillangónak is. Majdnem búgócsigának neveztem el, ugyanis hasonlit rá.

Ferencesek

A tésztához:
400 g rétesliszt
21 g élesztő
200 ml langyos tej
40 g cukor
70 g puha vaj (lehet olvasztva is)
negyed kk só
2 kk őrölt fahéj

A töltelékhez:
100 g puha vaj
70 g cukor
1 ek őrölt fahéj

A kenéshez:
tojás

A lisztet egy tálba szitáljuk, közepén egy fészket képezünk, amelybe belemorzsoljuk az élesztőt, ráöntünk egy kevés cukros tejet és hagyjuk felfutni. Kb. 10 perc elteltével hozzáadjuk a többi alapanyagot és tésztát dagasztunk, amelyet 20 percig kelni hagyunk.
A megkelt tésztát lisztezett felületen kb. 30x70 cm-es téglalappá nyújtjuk. A töltelékhez valókat összekeverjük és elsimitjuk a kinyújtott tésztán. Hosszabbik oldaláról feltekerjük, 5 cm-es darabokra osztjuk, a közepét mindegyik tésztadarabnak benyomjuk egy fakanál nyelével.
Sütőpapirral kibélelt tepsire sorakoztatjuk őket és még 10 percig hagyjuk pihenni. Megkenjük felvert tojással a tetejüket és előmelegitett sütőben 225 fokon kb. 12 percig sütjük.





(Forrás: www.mamincinyrecepty.cz)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése