2012. november 11., vasárnap

Gesztenyés krémes

Életem első gesztenyés/gesztenyemasszás süteménye :) Nagyon finom és mutatós. Megéri elkészíteni azoknak is, akik nem ehetnek cukros termékeket, csak a porcukrot kell helyettesíteni a megfelelő édesítőszerrel.

Gesztenyés krémes

A tésztához:
6 tojás
6 ek liszt
6 ek porcukor
fél csomag sütőpor
10 dkg margarin
2 ek keserű vagyis cukrozatlan kakaópor

A krémhez:
1 csomag főzős vaníliás pudingpor
3 dl tej
10 dkg porcukor + 12 dkg porcukor (lehet kevesebb is, mert édes a gesztenye)
20 dkg margarin
50 dkg gesztenyemassza
2 ek rum

Tetejére:
5 dl Hulala vagy más növényi tejszín
1 ek porcukor

Díszítéshez:
kakaópor

A tojásokat kettéválasztjuk, a tojásfehérjéket kemény habbá verjük.
A tojássárgájákat a porcukorral habosra keverjük, beleöntjük az olvasztott, de már nem meleg margarint és tovább keverjük.
A lisztet a sütőporral és a kakaóporral összekeverjük, egyharmadát a tojásos masszára szitáljuk, a felvert tojáshab egyharmadát is a masszára kanalazzuk, fakanállal óvatosan összeforgatjuk. A maradék kakaós lisztet és a tojáshabot is ugyanígy, két részletben hozzáadjuk.
Egy kb. 30x30 cm-es tepsit sütőpapírral kibélelünk, kivajazzuk, meglisztezzük és beleöntjük a tésztát. Előmelegített sütőben 180 fokon kb. 20 perc alatt megsütjük.
Amíg a tészta sül, elkészítjük a krémet: a pudingporos tejet 10 dkg porcukorral sűrűre főzzük és hagyjuk kihűlni. A puha margarint a porcukorral habosra keverjük, kisebb adagokban hozzáadjuk a felengedett, átnyomott gesztenyemasszát, majd a kihűlt pudingot és a rumot. A krémet simára keverjük.
A gesztenyekrémet egyenletesen a tésztára kenjük.
A tejszínhez hozzáadjuk a porcukrot, kemény habbá verjük és rásimítjuk a gesztenyekrém tetejére.
Néhány órát, akár egy éjszakát is, állni hagyjuk. Forró vízbe mártott késsel szeleteljük.
Tetejét kakaóporral díszítjük.



Ha nem Hulalát használunk, akkor ajánlatos habfixálót tenni a porcukros tejszínbe.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése