2015. január 3., szombat

Porhanyós kifli

Ismét egy békebeli recept a családi receptgyűjteményből. Még anno egy újságból raktam el a lapot.

Porhanyós kifli

A tésztához:
40 dkg simaliszt
1 csomag margarin
1 nagy ek zsír
1 dl tej
1 kocka élesztő
1 tojás
1 csomag vaníliás cukor

porcukor a szóráshoz

A hozzávalókat összegyúrjuk (az élesztőt nem kell felfuttatni, csak belemorzsolni a tésztába). A tésztát 15-20 percig pihentetjük, majd jó vékonyra kisodorjuk. Ezután négyszögeket vágunk belőle, megtöltjük őket a töltelékkel, és kifliket formálunk. A kifliket tepsibe rakjuk, a tetejüket megkenjük felvert tojással vagy jó édes, cukrozott kávéval, majd szép pirosra sütjük őket. Tetejükre még melegen vaníliás porcukrot szórunk.
TIPP: A töltelék lehet mák, dió, túró, kemény lekvár. Készíthetünk tölteléket úgy is, hogy 10 dkg margarint 10 dkg kristálycukorral és 3 ek kakaóval elkeverünk. A masszát a tésztára kenjük, és a tésztát felcsavarjuk, mint a kalácsot. Nyersen szeletelve tepsire rakjuk, így süthetünk belőle kakaós csigát is.
Ha sós kifliket szeretnénk, akkor a következő tölteléket készítsük el: 20 dkg bármilyen, főtt, füstölt darált húst, 1 apróra vágott főtt tojást, zsíron fonnyasztott hagymát, 1 gerezd fokhagymát, ízlés szerint sót és borsot összekeverünk. A megtöltött kifliket felvert tojással megkenjük, reszelt füstölt sajttal megszórjuk és pirosra sütjük.




2 megjegyzés:

  1. Miért nem kell az élesztőt felfuttatni?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mert igy is megkel annyira, amennyire szükséges a porhanyós kifli megkeléséhez. :)

      Törlés