2013. november 28., csütörtök

Tepertős pogácsa

Van már a blogomon egy tepertős pogácsarecept, de ez más. A tepertőt, vagy ismertebb nevén, a töpörtyűt az apám hozta haza kedden egy ismerőstől rendelve.
Másnap pedig elkészült, ahogy anyukám kérte, a keresztanyám által megadott recept alapján:

Tepertős pogácsa, ahogy keresztanyám késziti

60 dkg rétesliszt
10 dkg vaj
20 dkg tejföl
3 dkg élesztő
2 dl tej
2 kk só (nem púpozott)
25 dkg darált töpörtyű (lehet több is)

Tetejére:
tojássárgája vagy tojás

Az élesztőt langyos tejben felfuttatjuk. A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, a tejfölt, a vaj felét és az élesztős tejet. Összegyúrjuk és jó alaposan kidolgozzuk. Lehet egy kevés lisztet is hozzáadni, ha ragad a tészta, de ez igy jó. Meleg helyen kelni hagyjuk 1 órát.
Ezalatt a töpörtyűt ledaráljuk, ha nem tettük még meg. Összekeverjük a vaj másik felével.
A megkelt tésztát lisztezett felületen kisodorjuk, rákenjük a vajas tepertőt. 2-3x hajtogatjuk, közben 1/2 - 1 órát pihentetjük. Hajtogatáskor zsirral megkenjük, hogy leveles legyen. Pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Tojássárgájával megkenjük a pogácsák tetejét.
Előmelegitett sütőben kb. 180-190 fokon megsütjük.
Ebből a mennyiségből kb. 60 db pogácsát kapunk.


Mire jó még a tortakés? :D


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése