Nagymama kiflije
1 kg simaliszt
250 g margarin
kb. 7 dl tej (de kevesebb is elég, 100%)
3 dkg élesztő
5 ek porcukor
1 tojássárgája
fél tk só
Az élesztőt 2 dl tejben fél kanál kristálycukorral felfuttatjuk. Ha felhabosodott az élesztő, belekeverünk 4 ek lisztet, amelyet elvehetünk az 1 kg simalisztből. A tojássárgáját belekeverjük a porcukorral. A lisztet összemorzsoljuk a margarinnal. A kovászt ráöntjük a tojássárgájára, összekeverjük és ráöntjük a lisztet, ráöntünk 3 dl langyos tejet, és összegyúrjuk.
A dagasztott tésztánál keményebbre, a pogácsánál lágyabb legyen a tészta. Elosztjuk 10 cipóra.
Tetejét megkenjük a maradék tojásfehérje és 1 tojás keverékével.
200 fokon vagy magasabb hőfokon sütjük meg.
Mindenféle formára alkalmas :D |
Legyezőcsiga :)))))))) |
Van itt mindenféle izesités: túrós, baracklekváros és almás. |
Amig nyújtottam, formáztam a tésztát, egy jót nevettem magamon. Ugyanis olyan régen sütöttem buktát, hogy nem tudtam, hogy mekkorára nyújtsam a tésztát, illetve hogy tekerjem fel :)))))))))) Igy lettek kis falatkák belőle. Nagyobb adagokra is lehet osztani, de igy könnyebb dolgozni a tésztával.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése