Óriási köszönetem Tücsökbogárnak, azaz Szabó Anitának, hogy segitett a házi sajt elkészitésében, még ha virtuálisan is. Utasitásait követve hamar eszegethettük az izletes tejterméket.
Házi sajt
házi tej
citromlé
só
zöldfűszerek (nálam petrezselyem)
Ezenkivül:
tiszta konyharuha vagy géz
Egy edényben a már állott házi tejet, amely nem penészes, feltesszük forrni. Mikor már felforrt, belecsavarunk fél citrom levet, szükség esetén lehet akár egy egész is. Zöldfűszerekkel megszórjuk. Ne sajnáljuk a sót sem. Akkor éri el a kivánt állapotot, mikor elválik a darabos rész a létől. Ebben az esetben a melléktermék a lé, vagy más néven iró, amelyet főleg kenyérsütés során fel lehet használni. Előveszünk egy másik edényt vagy tálat, amelybe fog csepegni az iró. Fogunk egy fakanalat és a tiszta konyharuhába öntve a házi tejet batyuba formálva feltesszük lógatni. Szükség esetén akár egy egész éjszakát is hagyjuk lecsepegni a felesleges levet. Másnap már fogyaszthatjuk is :)
A képen látható házi sajt 42 g lett alig 1 l-es mennyiségből. Tiszavirág életű volt, mint más friss készitésű étel :D
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése