Igen, ez Illéskrisz meggyes pitéje. Mert meggyszezon van és kell egy kis édes falatozás.
Illéskrisz meggyes pitéje
A tésztához:
fél kg liszt
fél csomag sütőpor
1 tojás
1 tojássárgája
20 dkg vaj
2 ek zsir
csipetnyi só
2 ek tejszin
A töltelékhez:
70 dkg magozott meggy vagy 2 üveg meggybefőtt
7 dl meggylé (a magozott meggy leve vizzel kiegészitve)
2 csomag vaniliás pudingpor
4-5 ek cukor
1 csomag vaniliás cukor
csipetnyi fahéj
Tetejére:
1 tojásfehérje
A tésztához való alapanyagokat összegyúrjuk, majd a fóliába csomagolva a hűtőbe tesszük fél órára dermedni. Addig elkészitjük a tölteléket: a magozott meggyet leszűrjük, levét felfogjuk, majd vizzel 7 dl-re kiegészitjük. Ebben a meggyes folyadékban főzzük meg a pudingot a kétféle cukorral és a fahéjjal. Kicsit kihűtjük a pudingot, majd belekeverjük a magozott meggyet. A tésztát elfelezzük, kinyújtjuk, majd az egyik lapot egy sütőpapirral bélelt tepsibe (nálam 24x34 cm-es volt a tepsi), rakjuk, ráhalmozzuk a meggyes tölteléket, majd befedjük a pitét a másik lappal. Villával megszurkáljuk, hogy a felesleges gőz eltávozhasson belőle, majd a tojásfehérjével átkenjük a tetejét. Előmelegitett sütőben 180 fokon, kb. 30-35 perc alatt szép pirosra sütjük a süteményt.
Fontos! Ennél a piténél meg kell várni, hogy teljesen kihűljön, mert csak akkor lehet szépen szeletelni.
A pitém nem lett fotogén, de mentségére szóljon, hogy csak ennyi maradt a fotózáshoz és a hétfő reggelt már csak egyetlenegy szelet érhette meg. Köszönet a receptért Illéskrisznek!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése