Mialatt sült a tészta, s közben kevertem ki a krémet, rájöttem, hogy nagy fába vágtam a fejszémet. Ugyanis kifogott rajtam, azaz már az egyes műveletek elvégzése közben alaposan elfáradtam. Hiába, a tortakészités keményebb dió, mint a süteménysütés...
Kávés banántorta
A tésztához:
4 tojás
12 dkg cukor
8 ek liszt
2 ek kakaópor
A krémhez:
1 csomag vaniliás pudingpor
5 dl tej
10 dkg cukor
2.5 dl habtejszin
1 ek instant kávépor
5 dkg csokidara (nálam csokireszelék)
2 banán
10 g zselatin
Először a tojásokat szétválasztjuk. A tojássárgájákat habosra keverjük a fele cukorral, a tojásfehérjéket pedig kemény habbá verjük a maradék cukorral. Majd hozzáadjuk a tojássárgájákat a habhoz, beleöntjük a lisztet és a kakaóport is, könnyedén összekavarjuk. Sütőpapirral bélelt tortaformába öntjük a masszát és előmelegitett sütőben 180 fokon 20 perc alatt megsütjük.
Ezalatt elkészitjük a krémet: a pudingport összekeverjük a cukorral és a tejjel, majd megfőzzük és kihűtjük. A zselatint felöntjük 0,5 dl vizzel és duzzadni hagyjuk, majd felforrósitjuk (de nem főzzük). A kávéport 1 ek vizben feloldjuk, a tejszint pedig felverjük. Az időközben kihűlt pudingba belekeverjük a zselatint, a feloldott kávét meg a tejszint és összekeverjük. Végén beleforgatjuk a csokidarát is.
A kihűlt piskótatésztát kettévágjuk és az egyik lapot megkenjük a krémmel, rárakjuk a banánkarikákat, befedjük a megmaradt krémmel, majd a másik tésztalapot is rárakjuk. Kissé lenyomkodjuk, porcukorral megszórjuk. Egy éjszakát a hűtőben hagyjuk dermedni és másnap felszeleteljük.
Mire észbekaptam, hogy fotózni is kellene, addigra már csak ennyi maradt... |
Kedves Andi!
VálaszTörlésNem találtam hozzád email címet, ezért itt érdeklődnék, hogy a 15. blogkóstolónak tegnap járt le a határideje, de tőled nem kaptam bejegyzést, pedig jeletkeztél a játékra. Fogok kapni vagy úgy alakult, hogy nem tudtál készülni?
Köszönöm,
Süni