2019. június 16., vasárnap

Tepsis csirke

Kiadós vacsora.

Tepsis csirke

1,5 kg csirke
1 kg burgonya
3 fej hagyma
4-5 gerezd fokhagyma
3 hegyes zöldpaprika
5 dkg vaj
3 dkg parmezán sajt
2 ek zsemlemorzsa (száraz kiflit lereszelni)
1,5 dl paradicsompüré
2 ek apróra vágott friss rozmaring (szárított is jó)
1 ek apróra vágott friss kakukkfű (szárított is jó)
2 ek csirkehúsfűszerkeverék
olívaolaj
só, bors

Előkészítjük a húst: a csirkét feldaraboljuk, levágjuk a szárnyait, a combját, amit kettévágunk alsó és felső combra. A mellét és a hátrészt szétválasztjuk, majd mindkettőt csonttal együtt kettévágjuk, a hátát keresztben, a mellét hosszában. A feldarabolt csirkét meglocsoljuk kevés olívaolajjal, megszórjuk a csirkehúsfűszerkeverékkel, és alaposan átforgatjuk, hogy mindenhol érje a fűszer.
A burgonyát meghámozzuk, és kb. 1 cm vastag karikákra vágjuk. A hagymát csíkokra, a fokhagymát szeletekre vágjuk, a paprikát vékonyan felkarikázzuk.
Egy közepes méretű (22x35x8) tepsit veszünk elő, amelynek vékonyan beolajozzuk az alját. Erre szórjuk egy rétegben a hagymaszeleteket/csíkokat, majd megsózzuk.
A hagymaréteget befedjük a krumplikarikákkal, amit megsózunk, tekerünk rá bőven borsot, meglocsoljuk kevés olívaolajjal, és rászórjuk a felaprított zöldfűszerek felét. Egy réteg zöldpaprikát szórunk rá, majd egyenletesen elosztjuk a tetején a fokhagymaszeleteket. Ráfektetjük a húsokat, szorosan egymás mellé, és sózzuk, borsozzuk.
A húsok tetejét megkenjük a paradicsompürével, megszórjuk a maradék zöldfűszerrel, és egy kevés zsemlemorzsával, ami kicsit felszívja a paradicsompüré nedvességtartalmát, és sütéskor ropogós kérget alkot. Parmezán sajtot reszelünk rá, és minden hús tetejére egy kis darab vajat teszünk. Szorosan lefedjük alufóliával, és hőlégkeveréses sütésnél 160 fokra, alul-felül sütőben 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük 1 órára. Ezután levesszük róla a fóliát, a sütőt felkapcsoljuk 200 fokra, és visszatesszük a tepsit még 20 percre. Az utolsó 5 percnél átkapcsoljuk grillező fokozatra, hogy még ropogósabbra piruljon a csirke bőre. Tálalás előtt melegen tartva pihentetjük minimum 10 percig.

TIPP: Bármit beletehetünk ebbe az ételbe, amit a hűtőben találunk: gombát, paprikát, cukkinit, paradicsomot, stb.






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése