2019. július 5., péntek

Palacsinta

Már a sokadik palacsinta receptet hozom :D
A recept megtalálható Boda Zoltánné: Ízletes étel - Hagyományos és új ízek a konyhában című szakácskönyvében.

Palacsinta

2 tojás
3 dl tej
csipetnyi só
2 dkg kristálycukor
20 dkg liszt
1 dl szódavíz

a sütéshez olaj vagy zsír

Egy tálban a felütött tojásokat összekeverjük, hozzáadjuk a sót és a cukrot, majd a tejet, a szódavizet, végül állandó keverés mellett fokozatosan adagoljuk hozzá a lisztet. A palacsintatészta állománya akkor jó, ha teljesen sima, csomómentes. Sűrűségét tej vagy liszt hozzáadásával változtathatjuk. Ha a sütéshez olajat használunk, akkor azt belekeverhetjük a kész palacsintatésztába. Ehhez a mennyiséghez kb. fél dl étolajat adunk, ha teflonserpenyőben sütjük a palacsintákat. Ha nem így járunk el, akkor a palacsintasütőt minden palacsinta előtt vékonyan kikenjük étolajjal vagy zsírral, esetleg margarinnal. A felforrósított palacsintasütőbe kb. fél dl tésztát öntünk és gyors mozdulattal szétterítjük. Amikor a palacsinta egyik oldala megsült, kenőkéssel megfordítjuk és megsütjük a másik oldalát is. Sütés közben a palacsintasütőt rázogatjuk, mozgatjuk. A palacsintatésztát minden palacsinta előtt felkeverjük, mert a liszt leülepszik benne. A kész palacsintákat tányérra borítjuk, egymás fölé.
A palacsintákat különböző töltelékkel tölthetjük meg, feltekerjük és porcukorral megszórva tálaljuk. A töltelék lehet cukrozott darált dió, baracklekvár, kakaó, porcukorral elkevert őrölt fahéj, puding, bármilyen gyümölcs, stb.
A túrótölteléket a következőképpen készíthetjük el:  25 dkg túrót szitán áttörünk, hozzákeverünk 1 tojássárgáját, 1 csomag vaníliás cukrot, ízlés szerinti porcukorral, reszelt citromhéjjal ízesítjük. Adhatunk hozzá 5 dkg mazsolát is.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése