2019. június 11., kedd

Sonkával sajttal töltött szezámmagos kiflik

Sonkával sajttal töltött szezámmagos kiflik

A tésztához:
48 dkg finomliszt
48 dkg rétesliszt
7 dkg élesztő
6 dl tej
1 púpozott ek só
1 ek kristálycukor
2 dl étolaj (hagyományos napraforgó étolaj, olívaolaj semmiképpen ne legyen!)

A töltelékhez:
35 dkg főtt füstölt sonka vagy felvágott (én sonkás szalámit használtam)
35 dkg sajt
35 dkg Rama margarin

A tepsi kikenéséhez:
2 dkg Rama margarin

Tetejére:
szezámmag

A tejet meglangyosítjuk, 1 decit kimerünk belőle, a cukor felét elkeverjük benne, majd belemorzsoljuk az élesztőt. 10 percre félretesszük, hagyjuk megkelni az élesztőt. 
Az étolajat a többi tejhez öntjük, együtt kézmelegre melegítjük, a kétféle lisztet tálba szitáljuk, a sóval és a maradék cukorral összekeverjük. Majd először az olajos tejet, majd a felfuttatott élesztőt adjuk hozzá. 20 percig dagasztjuk. Eleinte a tészta kiábrándítóan ragacsos lesz, de a dagasztás végére könnyű kelt tészta lesz belőle, amelyik elválik az edény falától. Ha mégis lágy maradna, egy kevés lisztet még beledagaszthatunk. Letakarva, meleg helyen kb. 50 perc alatt a duplájára kelesztjük.
Közben a töltelékhez való margarint és sajtot egycentis kockákra, míg a sonkát vagy felvágottat apróra vágjuk.
A megkelt tésztát 4 részre osztjuk, cipó alakúra formáljuk, majd az egyiket kb. 3 mm vékonyságúra, 45-50 centi átmérőjű kerek lappá nyújtjuk. 16 részre vágjuk, szélesebb oldalukra 1-2 margarin és sajtkockát, valamint egy kevés sonkát rakunk. A tésztát két oldalról ráhajtjuk és lenyomkodjuk, nehogy sütés közben a tölteléke kifolyjon belőle. Ezután a csúcsa felé feltekerjük úgy, hogy közben mindig egy kicsit meghúzzuk a tésztát, hogy minél több vékony tekerés legyen rajta.
Margarinnal kikent tepsire sorakoztatjuk a kifliket. Tetejüket felvert tojással megkenjük, szezámmaggal megszórjuk. Előmelegített sütőben 190 fokon, légkeveréses sütőben 175 fokon, kb. 30 percig sütjük. Amíg sül, egy újabb tésztacipóból előkészítjük a következő tepsire valót, majd még 2 adagot sütünk ugyanígy.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése