2019. június 25., kedd

Görög citromos sütemény

Az egyik kedvenc süteményem. Stahl Judit receptje alapján.

Görög citromos sütemény

20 dkg finomliszt
10 dkg búzadara
2 kk szódabikarbóna
csipetnyi só
36 dkg kristálycukor (lehet, hogy túl sok!)
2,5 dl joghurt
3 tojás
1 citrom
kevés vaj

A sziruphoz:
2,5 dl víz
25 dkg kristálycukor
1 citrom reszelt héja és leve

Előmelegítjük a sütőt 160 fokra és kivajazunk egy 20x30 cm-es tepsit.
Összekeverjük a lisztet, a búzadarát, a szódabikarbónát és a sót. Egy másik tálban kézi habverővel összedolgozzuk a joghurtot a tojásokkal, majd hozzáreszeljük a citrom héját és a levéből is hozzáteszünk egy evőkanálnyit. Ezután a kettő tálat összeöntjük és fakanállal gyorsan összekeverjük. Beleöntjük a tepsibe, 40-50 perc alatt megsütjük, tűpróbával ellenőrizzük.
Közben a citromos szirupot is elkészítjük: a vizet beleöntjük egy edénybe, hozzáadjuk a cukrot, a citrom reszelt héját és levét is. Kevergetve felmelegítjük, pár percig forraljuk.
A meleg süteményt villával megszurkáljuk, és a szirup felét rákanalazzuk. Alufóliával letakarjuk, állni hagyjuk 15 percig, majd a maradék szirupot is rálocsolgatjuk. Kihűlve kínáljuk.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése