2018. március 31., szombat

Tejszínes fonott kalács

Dr. Oetker recepteskönyvéből való.

Tejszínes fonott kalács

A tésztához:
500 g finomliszt
2 tojás + 1 tojásfehérje
csipetnyi só
70 g kristálycukor
1 csomag vaníliás cukor
250 ml habtejszín
kb. 30 g élesztő
egy marék szőlő (elhagyható)

A kenéshez:
1 tojássárgája
1 ek tejjel elkeverve

olvasztott vaj a megsült kalács megkenéséhez

Az összes alapanyagot egy tálba rakjuk. Az élesztőt csak elmorzsoljuk, nem futtatjuk fel. Alaposan kidolgozzuk a tésztát, amelynek végén tesszük bele a mazsolát. Meleg helyen 1 órát kelni hagyjuk.
Utána a tésztát néhányszor átsodorjuk, hogy a buborékok távozzanak belőle és 6 részre osztjuk, 3 nagy és 3 kicsi cipóra. Először a 3 nagy részből rudakat sodrunk és sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük rögtön, ahol el kezdjük fonni. Azután a 3 kisebb részből rudakat sodrunk és ráhelyezzük a nagyobb fonott kalácsra. Szintén megfonjuk és a kész fonott kalácsot tiszta konyharuhával letakarjuk és fél óráig kelni hagyjuk.
Ezalatt a sütőt 180 fokra előmelegítjük.
A megkelt fonott kalácsot megkenjük 1 ek tejjel elkevert tojássárgájával. A közepét 3 fogpiszkálóval biztosítjuk, hogy ne nőjjön meg a felső fonott kalács!!! Betesszük az előmelegített sütőbe.
180 fokon 15 percig sütjük, majd a fokot levesszük 160 -ra és még 15-20 percig sütjük tovább. Tűpróba!!! A megsült fonott kalácsot olvasztott vajjal megkenjük, hogy a héja ne legyen kemény!!!
Sütőrácsra téve hűlni hagyjuk, majd felszeleteljük. Forró kakaóval/forró csokival/kávéval és vajjal megkenve kínáljuk.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése