2018. március 28., szerda

Hajtogatott töpörtyűs pogácsa



Hajtogatott töpörtyűs pogácsa

A tésztához:
60 dkg liszt
2 dkg élesztő
3 ek fehér bor
2 dl tejföl
1 dl tej
1 ek só
1 tk cukor
1 tojás
6 dkg zsír

A töltelékhez:
30 dkg darált töpörtyű

Tetejére:
tojás

A lisztben elkeverjük a sót. 1 dl langyos cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt, és a lisztből 1 ek mennyiséget belekeverünk és megvárjuk, amíg szépen felfut.
Géppel vagy kézzel összekeverjük a felfuttatott élesztőt a tejföllel, a zsírral, a fehér borral, a maradék tejjel és a felvert tojással. Réteskeménységű tésztát dagasztunk.
Enyhén lisztezett felületen 30x40 cm-es téglalappá nyújtjuk, majd a darált töpörtyűt rákenjük. Könnyebben kenhető lesz a töpörtyű, ha a mikróban az olvasztó programon egy kicsit megmelegítjük. Feltekerjük a megkent tésztát, mint a bejglit. A nyújtófával egy kicsit megütögetjük, hogy könnyebben tudjunk a tésztával bánni. Majd balról és jobbról is összehajtogatjuk.
Fóliával letakarva hagyjuk 20 percet pihenni. Majd elfordítjuk a tésztát 90 fokkal. Kinyújtjuk, balról és jobbról is egymásra hajtogatjuk. Majd lentről fel és fentről le. 30 percet pihentetjük. 
Majd még egyszer megismételjük a hajtogatást.
Ujjnyi vastagra nyújtjuk, tetejét pengével vagy éles késsel berácsozzuk. 5 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval vagy nagyobb pohárral kiszaggatjuk.
Sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatjuk a pogácsákat. Tetejüket felvert tojással megkenjük. Igyekezzünk úgy dolgozni, hogy az oldalára ne folyjon, mert nem fog megemelkedni a pogácsa.
Előmelegített sütőben 180 fokon 30 percet sütjük.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése