2013. március 17., vasárnap

Rózsabriós

Csütörtökön télies tájra ébredtünk. Az utakat, de még a házakat is ellepte a hó. Egész nap fújta befelé a havat a szél. Ha már sikerült ellepnie a kinti tájat, miért ne próbálkozhatna befelé a házba is fújni a hórengeteget? Úgy nézett ki a táj, mintha sivatagban laknánk.
Ezért arra gondoltam, hogy mi lenne, ha már a tavasz még kicsit várat magára, nálunk már nyilnának a virágok, hanem is a kertben, akkor a konyhában :)

Rózsabriós

A tésztához:
3 dl langyos tej
4,2 dkg élesztő
3 ek cukor
60 dkg rétesliszt
3 tojássárgája
1 kk só
3 ek nagyon puha vaj (olvasztva is működik:D)

Tetejére:
1 tojássárgája

Az élesztőt kevés cukorral felfuttatjuk a tejben, majd a többi hozzávalóval tésztát dagasztunk. Nagyon selymes, a tál falától elváló tésztát kapunk. Letakarva duplájára kelesztjük.
A megkelt tésztát nagyon vékonyra kisodorjuk, 5 cm-es pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Egy rózsához 15 db pogácsa szükséges. A korongok egyik felét olvasztott vajjal lekenjük. A vajas felükkel felfelé elkezdjük kialakitani a rózsabimbót, ami köré a többi pogácsakorongokat rakva kialakulnak a szirmok.
A kelesztés közben kikenhetjük a muffinsütőt, amibe rakosgatjuk majd a rózsákat. Egyszerre 6 db rózsát süthetünk. Minden második muffinformát olvasztott vajjal megkenjük, hogy ne ragadjanak bele a sütés során a virágok.
A megformázott rózsákat itt kelesztjük még 30-40 percig. Ezalatt bemelegitjük a sütőt 180 fokra. Megkenjük a megkelt rózsákat tojássárgájával. Megszórhatjuk kristálycukorral. (Nálam elmaradt.)
Kb. 20 percig sültek, de ez sütőfüggő. 10-15 perc után nézzünk rá, nehogy elégjenek a virágok.
A megsült rózsákat hagyjuk még a formában pihenni a sütés után.





Megadom a linket, amelynek segitségével formáztam meg a rózsákat: 
http://www.tucsokbogar.blogspot.sk/search?q=brios#!http://tucsokbogar.blogspot.com/2010/08/brios-2.html

Köszönet Tücsökbogárnak a formázásért és Sarolta Fehérvárynak a receptért!




Nem birok betelni velük :))))))) Féladaggal dolgoztam a receptben leirt mennyiségek alapján és csak 5 db-ot kaptam :) Ajánlom Tücsökbogár receptjét is, nagyon jól lehet vele dolgozni, én már csak tudom, hisz kipróbáltam :D

3 megjegyzés: