2018. március 26., hétfő

Citromos briós

A citrommal készült édességek is a kedvenc desszertjeim közé tartoznak, mert frissítőleg hatnak rám, mint egy pohár citromos limonádé a nagy hőségben. Ráadásul másnap is puha marad, így reggelinek is tökéletes.

Citromos briós

A tésztához:
30 dkg liszt
2 ek cukor
1 tojás
1,5 ek étolaj
1,5 dl langyos tej
1,5 dkg élesztő

A citromos, azaz lemon curd töltelékhez:
5 dkg cukor
fél citrom leve és reszelt héja
2 dkg margarin
1 tojás

Kenéshez:
olvasztott vaj

A langyos tejbe egy kevés cukrot és 1 ek lisztet teszünk, majd belemorzsoljuk az élesztőt és kb. 20 percet állni hagyjuk, amíg felfut az élesztő. A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a cukrot, a tojást, az olajat, majd a kovászt is, és addig dagasztjuk, amíg el nem válik az edény falától. Ezután kb. 30-40 perc alatt a duplájára kelesztjük.
Amíg kel, elkészítjük a citromos krémet: a citromot alaposan megmossuk, a héját lereszeljük, a levét pedig ezután kifacsarjuk. Egy lábasra passzoló fémtálba öntjük a citromlevet a cukorral és a héjjal együtt, majd gőz felett addig melegítjük, amíg fel nem olvad a cukor. Ezután hozzáadjuk a margarint, megvárjuk, amíg elolvad, majd levesszük a tűzről. Mikor már kicsit kihűlt, hozzáadjuk a tojást, kézi habverővel simára keverjük, és ismét gőz fölé rakjuk, és addig keverjük, amíg sűrű nem lesz.
A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítjuk, kicsit átgyúrjuk, és 4 egyforma cipóra osztjuk. A cipókat egyenként lisztezett deszkán kb. 20x15 cm-es téglalapokká  nyújtjuk, majd megkenjük őket kb. 1,5 ek citromos krémmel. Ezután hosszabbik oldaluknál kezdve feltekerjük őket, így egy hosszú hengert kapunk, amelyet csigavonalban feltekerünk. Ezután az elkészült briósok végét kicsit lelapítjuk és a csiga alá nyomjuk, hogy sütés közben ne csússzanak szét. 
Sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk a lehető legnagyobb távolságra, mert nagyon megnőnek. Langyos helyen további 40-45 percig kelesztjük. Ezután megkenjük a tetejüket olvasztott vajjal, és előmelegített sütőben 180 fokon kb. 20 perc alatt aranybarnára sütjük a briósokat.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése