2018. március 9., péntek

Sonkás párnák

Közeleg a húsvét. Ez alkalomból hoztam a sütigyárból a következő receptet.

Sonkás párnák

A tésztához:
1 nagy (450 g) és 1 kicsi (150 g) tejföl
1 dl tej
12 dkg margarin
1 kg finomliszt
10 dkg rétesliszt
1 ek kristálycukor
1 ek só
8 dkg élesztő
2 tojás

A töltelékhez:
30 dkg főtt füstölt sonka vagy főtt tarja, oldalas
20 dkg krinolin vagy virsli
0,5 dl olaj
1 kk őrölt bors
1 fej fokhagyma
10 dkg margarin
4 fej szép lila hagyma vagy újhagyma (szerintem medvehagyma is jó) kevesebb is lehet
20 dkg reszelt sajt
2 dl tejföl

A nyújtáshoz:
finomliszt, mert ragadós fajta

Tetejére:
2 tojás
szezámmag
lenmag

A tejfölt a tejjel és a margarinnal kevergetve addig melegítjük, amíg a margarin elolvad benne, de vigyázzunk, hogy ne legyen forró. A kétféle lisztet, a sót és a cukrot beleszórjuk, az élesztőt belemorzsoljuk, a tojásokat beleütjük. 10 perc alatt könnyű kelt tésztát dagasztunk belőle. Letakarva, meleg helyen, kb. 50 perc alatt a duplájára kelesztjük.
Amíg kel, elkészítjük a tölteléket: a sonkát és a krinolint apró kockákra vágjuk, az olajon megfuttatjuk, megborsozzuk és félretesszük. A fokhagymát finomra aprítjuk vagy összezúzzuk, az olvasztott margarinon megfuttatjuk. A lila hagymát karikákra vágjuk, gyűrűire szedjük vagy kisebb darabokra aprítjuk.
Ha megkelt a tészta, 4 részre osztjuk és vékony, kb. 50x25 cm-es téglalapokra nyújtjuk. Először a fokhagymás margarinnal, majd a tejföllel megkenjük. A pirított sonkát, majd a lila hagymát rászórjuk, sajtot reszelünk rá, szorosan összetekerjük, trapéz alakú párnákra vágjuk, majd tepsibe tesszük. Letakarva kelesszük még kb. fél órán át, hogy jól megnőjenek. 
Végül a felvert tojással megkenjük, megszórjuk szezámmaggal. Előmelegített sütőben 190 fokon alul felül sütőben, légkeverésesnél 170 fokon kb. 25 perc alatt megsütjük, de figyeljük.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése