2012. augusztus 15., szerda

Barackmag

Mikor még élt az anyai nagymamám, nagyon sokat sütötte ezt az aprósüteményt. Emlékszem, hogy volt egy praktikus tésztanyújtó gépe, és saját maga készítette, gyúrta és formázta a húslevesbe való tésztát is. Nem szerette a bolti tésztákat, ha tehette, inkább házi tésztával tálalta az ételeket. Ez az aprósütemény idővel feledésbe merült, és elveszett a sok recept között, mert a mostani rohanó világban már mindenki a gyorsan elkészíthető ételeket részesíti előnyben...
Még karácsony tájékán, mikor a keresztanyáméknál üldögéltünk és felelevenítettük a régi emlékeket a közeledő ünnep révén, eszünkbe jutott ez az édesség. Keresztanyám halkan megjegyezte, hogy megvan neki a recept. Több se kellett nekünk, elkértük tőle és azóta is féltve őrizzük az egyik szakácskönyvünkben...

Barackmag

A tésztához:
30 dkg sima liszt
20 dkg margarin
15 dkg porcukor
1 ek kakaópor

A töltelékhez:
15 dkg vaj
1 tojás
1 vanília
10 dkg porcukor
11 dkg darált dió

A tésztához a hozzávalókat összegyúrjuk, jól kivajazott formákba nyomjuk és megsütjük 180 fokra előmelegített sütőben.

A töltelékhez való alapanyagokat habosra keverjük. A darált diót tejjel leforrázzuk, hidegre kihűtjük.
Formácskák :)

El lehet vele játszani, mire megtöltjük a formákat :D

Kisültek :O

Lehet nyalakodni! :))))))))

A töltelékkel megtöltjük a formákat. 1-1 darabot összeragasztunk és porcukros kakaóporba hempergetjük.


40 formácskát töltöttünk meg anyával, a fent említett rokonunktól is kölcsönkértük az ő formácskáikat, persze kölcsönkenyér alapon :D
Kb. 2 tepsin sültek, 20-20 darab készült egyszerre. Mivel igy is 2 darabból kapunk 1 teljes magot, csak 20 szem lett.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése