2018. február 22., csütörtök

Stefánia vagdalt


Stefánia vagdalt, azaz tojással töltött fasírt. Az ünnepi asztalra vagy egyszerű hétköznapi ebédként.

Stefánia vagdalt

1 kg darált sertéshús
2 nyers tojás
5-6 főtt tojás
1 vöröshagyma
5-6 gerezd fokhagyma
só, bors
sertésfűszerkeverék
pirospaprika
zsemlemorzsa
fél vagy 1 szelet áztatott kenyér vagy zsemle
olaj vagy zsír a forma kikenéséhez

Aprító segítségével vagy a kezünkkel feldaraboljuk a hozzávalókat. A felaprított vöröshagymát és fokhagymát pici étolajon megpirítjuk. A darált sertéshúst ízlés szerint fűszerezzük: sózzuk, borsozzuk, pirospaprikával megszórjuk és bármilyen sertéshez jól illő fűszerkeverékkel elkeverjük. Hozzáadjuk a pirított hagymákat és a beáztatott kenyeret. Végül egy nyers tojást is adunk hozzá, hogy összeálljon a massza.

Egy őzgerinc formát alufóliával kibélelünk, zsírral vagy étolajjal megkenjük, megszórjuk zsemlemorzsával, kirakjuk az alját és az oldalát fűszeres darált hússal. Egymás mögé szorosan berakjuk a tojásokat, beborítjuk a maradék darált hússal. Kicsit megnyomkodjuk, megszórjuk zsemlemorzsával, meglocsoljuk pici étolajjal.

Előmelegített sütőbe tesszük alufóliával letakarva, és közepesen erős fokozaton 50-60 percig sütjük. Levesszük a fóliát a tetejéről, egy tepsire rakjuk és ráborítjuk a formából a fasírtot.  Lekenjük egy tojással, visszarakjuk a sütőbe, és addig sütjük, amíg szép aranybarna szint nem kap. Ha kész, lehet szeletelni és tetszőleges körettel kínáljuk.
Illenek hozzá a majonézes saláták.






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése