2012. szeptember 4., kedd

Vajas pogácsa és pogácsás süni

Tavaly készült anyukám 50. születésnapjára ez a csodamű. Akkor még újdonságnak számított, most már számunkra régi ismerős :D Néhány nappal előtte mutatta be unokatesóm az ő remekművüket, amelyen fasírtgolyók tanyáztak :) Ők a főételhez szolgálták fel, mi a cipóban tálalt francia pórhagymakrémleveshez kínáltuk.

Gyermekekkel is elkészíthető, talán ők díjazzák a legjobban...

Pogácsás süni

1 kenyérvég vagy cipó
fél meghámozott körte
2 pötty margarin
2 szem fekete bors
rengeteg fogpiszkáló

A körtére margarinnal szemeket rajzolunk, rátesszük a fekete borsot, az orra a körte szára vagy a fogpiszkálóra feltűzdelt pogácsa. A körte és a cipó közé fogpiszkálókat szúrunk, hogy összetartsák a formát. A kenyérvégre szúrjuk a fogpiszkálóra feltűzdelt pogácsákat.

Vajas pogácsa

30 dkg sima liszt
250 g Rama vagy Hera margarin (utóbbi jobb)
1 kis pohár savanyú tejszín vagy 20 %-os tejföl
1 kk só

A hozzávalókat összedolgozzuk. A tésztát kb. 1 cm-re szétsodorjuk, összehajtogatjuk 4 részre. 4 órát álljon a hűtőben. Utána megint kisodorjuk 1 cm-re. Tojássárgájával megkenjük a kiszaggatott pogácsákat. Tetejére szezámmagot, reszelt sajtot, köménymagot, mogyorót rakunk. Előmelegített sütőben 180-190 fokon kb. 15 percig sütjük.
Csinos kis süni :)


Ebből a mennyiségből 3-4 tepsi pogácsa lesz. Ha nem fogyasztjuk el az összeset, akkor mikrotén zacskóban lefagyaszthatjuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése