2012. szeptember 21., péntek

Fonott kalács

Kevesen tudják rólam, hogy imádom a kelt tésztát. Na jó, a szakácsismerőseim körében ez nem újdonság :)) Nemcsak az illata vonz, hanem a formázás, sőt a dagasztás is. Odavagyok a puha rugalmas cipók selymes tapintásáért, mintha krémet kevernék.
Régebben Flat cat oldalán járva találtam erre a nagyon finom foszlós és pillekönnyű kalácsreceptre, amelyet a nagyija is ezekkel a jelzőkkel illette. Tényleg, mennyei vajjal megkenve egy forró csoki kíséretében a hideg őszi vagy téli estéken!
Első alkalommal csak a fele mennyiséget készítettem, de megbántam, mert alig maradt belőle másnapra :D Most a hideg őszi napokon a receptben megadott mennyiség alapján dolgoztam, s mondhatom valami gyönyörűség lett a végeredmény :)

Fonott kalács

A tésztához:
30 dkg rétesliszt
10 dkg sima liszt
2 dl tej
1 tojás
5 dkg vaj
4 dkg cukor
1 tk só
1,5 dkg friss élesztő

Kenéshez:
tojás

Tetejére:
egész mák

A vajat megolvasztom, hozzáöntöm a tejet és az egészet együtt meglangyosítom. Ne legyen meleg, csak langyos!

A lisztben elmorzsolom az élesztőt, hozzáadom a tojást, a sót, a cukrot, az olvasztott vajas tejet, majd az egészet alaposan kidagasztom. Sima felszínű, a a kéztől könnyen elváló, lágyabb, rugalmas tésztát kell kapnunk. Ha ez kész, letakarom a kelesztőtálat konyharuhával, és félreteszem pihenni, amíg a duplájára nem kel. 2 órát hagytam állni.

A tésztát a kelesztés után átgyúrjuk, 3 részre osztjuk, majd enyhén lisztezett deszkán a 3 cipóból egyforma hosszú, 3-4 cm vastag hurkákat sodrok. A hurkákat az egyik végüknél összeillesztem, erősen összefonom, majd sima hármas fonással összefonom a szárakat. A végét ismét összeillesztem, összenyomom, majd a kalácsot sütőpapiros tepsibe rakom. A végeket az illesztéssel behajtom a kalács alá, így szebb lesz az végeredmény.

Félreteszem kelni, nem túl meleg helyre. Ha lassabban kel, akkor szebb is, meg jobb is lesz. A második kelesztés során legalább 2x, de inkább 3x, ecset segítségével lekenem alaposan felvert tojással, igy lesz szép piros a sütés során. Mákkal is meg lehet szórni az utolsó lekenés után, de ez akár el is hagyható. Ha édesnek szánjuk, akkor lehet helyette jégcukrot szórni rá.
Azok a fonatok...

Miután a kalács a duplájára nőtt, előmelegített sütőben 260 fokon 10 percig (gázsütő!), majd 200 fokra mérsékelve a hőfokot, további 25 percig sült.

A sütőből kivéve rácsra teszem hűlni.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése