2012. szeptember 1., szombat

Csokoládés körtetorta

Múlt hétvégén körtét szedett az apám a kertünkben levő körtefáról. Nem azt a piros vagy rózsaszínes bélűt, ahogy ő hívja, hanem a fehér színűt, amelyet anyummal úgy imádunk. Nagyobbik részét körtebefőttnek raktuk el, de hagytunk pár darabot evésre is. Elhatároztam, hogy ha törik, ha szakad, készítek valami finomat belőle, mert így önmagában kicsit keménynek tartottam.
Olyan édességre gondoltam, ami gyorsan, szinte ripsz-ropsz megvan, de azért mutatós is legyen. Ja, és persze, Tominak, az öcsémnek is jusson :D Pénteknél hamarabb, mikor hazalátogat hétvégére, nem tanácsos a sütésnek nekilátni, mert másnapra nem marad belőle egy morzsa sem :)

Nagyon finom és egy szelet nem elég...

Csokoládés körtetorta 2 rétegű

4 közepes méretű körte
10 dkg étcsokoládé
10 dkg liszt
10 dkg lágy vaj
1,5 tk sütőpor
5 dkg cukor
1 csomag vaníliás cukor
2 tojás

A csokit darabokra tördeljük és vízgőz felett megolvasztjuk. Amíg a csoki hűl, meghámozzuk a körtéket, kivájjuk a magházukat és vékony cikkekre vágjuk. Egy 24 vagy 26 cm-es piteformát kikenünk vajjal, és szépen elrendezzük aljára a körteszeleteket - mivel fordított körtetortáról van szó, fontos a gyümölcsök rendezettsége.
Sajnos, nem sikerülhettek a cikkek szebbre, mert elég sok csúnya folt volt a  körtedarabok között...

A tésztához a vajat a cukrokkal habosra keverjük, beletesszük a langyos csokit, majd egyesével hozzáadjuk a tojásokat, végül beledolgozzuk a sütőporral elkevert lisztet is. A körték tetejére simítjuk a csokis masszát. Előmelegített sütőben 200 fokon, légkeverésesnél 180 fokon kb. 20 percig sütjük
Kihűlés után tálalhatjuk.
Az alját és a tetejét is körtecikkek képezik :)
Amint a fotón is látható, nekem jutott a tetejére is, mert rosszul raktam ki :) De viszont így szebb lett.
8 szelet lesz belőle, már ha úgy vágjuk fel, mint a tortát szokás... Persze eloszthatjuk 16 felé is, csak úgy vékonyabb szeleteket kapunk. És ezzel nem spórolunk, mert ebből 1 szelet sohasem elég :D
Körtefa körtetortából :D

Sütés után a felszeletelésre várva


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése