2013. november 9., szombat

Őzgerincformában sült csibemell

Valamelyik hétvégén ez volt az ebéd, majd a vacsora, ezért másnapra nem is maradt belőle :) Annyira finom, hogy azt elmondani nem lehet, mert ez kóstolni kell, vagyis enni, enni, de azt nagyon! Abbahagyhatatlan kategória!
Gabinál láttam meg a receptet, pontosabban anyu nézte ki, csak merem remélni, hogy ez volt az a recept, amelynek útmutatása és hozzávalói alapján dolgozott.

Őzgerincformában sült csibemell

80 dkg csibemell
12-15 dkg szeletelt bacon
15 dkg reszelt sajt
só, bors izlés szerint
petrezselyemzöld (nálam véletlenül kimaradt)
4 ek tejföl
3 ek liszt
2 tojás
pici zsemlemorzsa

A csibemellet megmossuk, apró kockákra vágjuk. Picit megsózzuk, borsozzuk, összekeverjük, és állni hagyjuk egy kicsit. 3 ek tejfölt, a tojásokat a 3 ek liszttel, a 10 dkg reszelt sajttal, az apróra vágott petrezselyemmel masszává keverem. Izlés szerint sózom és borsozom. Vigyázzunk a sózással, mert a sajt is önmagában is eléggé sós! Hozzákeverjük a felkockázott húst is.
Egy őzgerincformát kivajazunk, megszórjuk mindenhol zsemlemorzsával. Kibéleljük a formát szalonnával úgy, hogy két oldalt kilógjanak a szalonnaszeletek. Majd belenyomkodjuk a húsmasszát, elegyengetjük, hogy mindenhova jusson egyenletesen belőle. Két oldalt visszahajtjuk a szalonnát. Lekenjük a tetejét 1 ek tejföllel és rászórjuk a maradék reszelt sajtot.
A formát sütőpapiros tepsire helyezzük és előmelegitett sütőben, nálam alul-felül sütőben, 190 fokon 40 percig sült.
A megsült csibemellet kiboritjuk a formából a sütőpapiros tepsibe fejjel lefelé és 220 fokos sütőben sütjük még 15 percig, hogy szépen megpiruljon.
Tálalhatjuk izlésünknek megfelelő körettel: rizzsel, hasábburgonyával vagy krumplipürével.



2 megjegyzés:

  1. A csirkemell minden formája finom. Nagyon jól néz ki.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nálam kimaradt a petrezselyemzöld az összeállitásnál, de ez nem gátolt meg minket abban, hogy rövid idő alatt elpusztitsuk :D

      Törlés