2013. augusztus 12., hétfő

Paradicsom befőzése

Semmi más nem kell hozzá, csak paradicsom és paradicsom és paradicsom. Vagyis rengeteg paradicsom. Ahogy anyum szokta eltenni és ahogy egy gasztrobloggertársam szerint készitettem.

Anyum verziója:

rengeteg paradicsom

A paradicsom szép és hibátlan legyen. Alaposan meg kell mosni őket, nehogy kosz kerüljön a paradicsompürébe.  Felnégyeljük őket, majd botmixerrel vagy egy mixerben összedolgozzuk, hogy egy hig levet kapjunk. Beleöntjük egy nagy edénybe, amelyet feltesszünk forrni a gázra. Addig főzzük, amig be nem sűrűsödik. Mikor már elég sűrű, egy szita segitségével egy másik edényben vagy tálban átnyomkodjuk a paradicsomlevet, mert csak a húsmentes paradicsomlére van szükségünk. Amikor már lecsöpögött az utolsó csepp is a tálba, a levet átöntjük a befőttesüvegekbe és mehet a száraz dunsztba. A szitán fenmaradt rész pedig a kukába vagy a szemeteskosárba.

Ágnesnél igy készül:

rengeteg paradicsom

A szép egészséges paradicsomokat összegyűjtjük. Alaposan megmossuk őket. A befőttesüvegeket előkészitjük, tisztára mosva, forró vizzel kiöblitve, a kupakokat lecsavarjuk és hagyjuk, hogy kiszáradjon. Előkészithetjük a száraz dunsztot is: takarókkal és párnákkal kibélelünk egy fotelt. Egy fazékban vizet forralunk. A paradicsomok tetejét keresztirányban bemetsszük, egyszerre ötöt a lobogó vizbe dobunk 2-3 percig. Ennyi elég is lesz, hogy a héjukat lehúzzuk. Egy másik edényben gyűtjük a héjaktól megfosztott paradicsomokat. Amikor ezzel a művelettel végeztünk, elővesszük a botmixert és pürésitjük a paradicsomokat. A paradicsomlé alatt felizzitjuk a tüzet. Hagyjuk, hogy rottyanjon néhányat, és forrón az előkészitett befőttesüvegekbe merjük. Száraz dunsztba rakjuk, vagyis a párnák, paplanok közé.

Még a befőzés napján készült...tettem bele 2 kk cukrot és megettem, mert izlett :D

Dunsztolás után


Ki-ki döntse el, hogy melyik módszer a menő nála vagy vegye meg a boltban. De ez finomabb és egészségesebb, mert tartósitószert egyik sem tartalmaz.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése