2013. június 12., szerda

Nyald meg az ujjad...

Na, nem azért, mert ha édességre vágysz, és nincs semmi fellelhető, sem a hűtőben, sem az éléskamrában, akkor az ujjadat nyald meg... Tudom, ez viccnek is rossz. Csak a cimben szereplő sütemény ezt a nevet kapta. Habár mintha más néven is találtam a neten. De sebaj, most ennek ez lesz a neve:

Nyald meg az ujjad

A tésztához:
7 tojás
7 púpozott ek rétesliszt
7 púpozott ek porcukor
1 csomag sütőpor
2 ek cukrozatlan holland kakaópor
2 ek étolaj

A krémhez:
5 tojássárgája
4 enyhén púpozott ek finomliszt
1 csomag vaniliás cukor
5 dl tej
250 g vaj vagy Hera
250 g porcukor

A habhoz:
5 tojásfehérje
300 g kristálycukor
1 citrom leve

A csokimázhoz:
100 g főzőcsokoládé
80 ml étolaj

A tojásokat szétválasztjuk. A tojásfehérjéket kemény habbá verjük. A tojássárgájákat a porcukorral habosra keverjük, hozzáadjuk az étolajat, ismét elkeverjük, majd felváltva hozzákeverjük a tojásos masszához a tojásfehérjehabot a sütőporos kakaós liszttel. A masszát egy sütőpapirral bélelt tepsire öntjük, elsimitjuk és előmelegitett sütőben 180 fokon 15-20 perc alatt megsütjük. A megsült tésztát hagyjuk kihűlni. Megkenjük a krémmel és hagyjuk a hűtőben dermedni 20-30 percet és rákenjük a tojásfehérjehabot.
Mig hűl a tészta, addig elkészitjük a krémet: egy edénybe beleöntjük a tej nagyobbik részét, beleszórjuk a vaniliás cukrot, elkeverjük benne a tojássárgájákat. A maradék tejben elkeverjük a lisztet, és hozzáöntjük a tojássárgájás tejhez. Sűrű krémet főzünk, amelyet állandóan keverni kell, nehogy leégjen. A kihűlt krémhez hozzáadjuk a porcukrot és a puha vajat.
A tojásfehérjés habhoz a tojásfehérjéket egy habüstbe rakjuk a kristálycukorral és vizzel teli edényre rakjuk, amelyet hagyunk felforrni. Alacsony fokozaton kézi mixerrel a forrásponttól számitva 15 percig verjük. Kb. 10 perc múlva a kivert habhoz öntjük a citromlevet.
A csokimázhoz a csokoládét gőz felett felolvasztjuk, hozzáöntjük az étolajat, elkeverjük, mig az öntet nem lesz fényes. Hagyjuk kihűlni szobahőmérsékleten és ráöntjük a tojásfehérjés habra.



Izlés szerint diszithetjük csokimáz helyett a kertben szedett friss eperszemekkel is, ahogy én tettem :)

Receptet innen vettem.

4 megjegyzés: