2013. március 23., szombat

Mandarinos csavart kalács

Maradt ki mandarinom a mandarinzselé elkészitése után. Régóta szemeztem Krisztina receptjével, most sort keritettem rá egy kis módositással.

Mandarinos csavart kalács

A tésztához:
43 dkg liszt (tk liszt és fehér búzaliszt vegyesen)
1,5 dl langyos tej
negyed kocka élesztő (12 g)
5 dkg olvasztott vaj
5 dkg porcukor
1 tojás
negyed mk só
2 kisebb mandarin leve
reszelt narancshéj

Lekenéshez:
1 tojássárgája
olaj

Az élesztőt felfuttatjuk a porcukros langyos tejben. Majd a felhabosodott élesztőt a többi hozzávalóval könnyű tésztává dagasztjuk. Letakarva meleg helyen 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.
Mig kel a tészta, addig előkészitjük a hengereket: bevonjuk őket fóliával (aloballal) és olajos kézzel átsimogatjuk őket. Erre azért van szükség, hogy a sütés után a kalács lecsússzon róla.
A megkelt tésztát 4 részre osztjuk, és kétszer akkora rudat sodrunk belőle, mint a hengerek hosszúsága. Spirálisan feltekerjük a tésztát, majd sütőpapiros tepsire rakjuk őket. Lekenjük tojássárgájával, addig a sütőt előmelegitjük 180 fokra, majd szép pirosra megsütjük a rudakat 15-20 perc alatt. Még melegen lehúzzuk őket a hengerekről.






A családom szerint érezhető volt a tésztájában a mandarin ize. Keresztanyáméknak is vittünk egyet, amig ott voltunk, rájártak a lányával a kalácsrúdra. 

2 megjegyzés:

  1. Megszórható kandírozott narancs héjjal is.

    VálaszTörlés
  2. Sajnos, kandirozott narancshéjat nem tartunk itthon. De köszönöm a javaslatot :)

    VálaszTörlés