2013. március 6., szerda

Kelt burgonyás pogácsa

Anyu a munkahelyéről hazahozott egy szakácskönyvet. Nem, nem könyvtárban vagy könyvesboltban dolgozik, hanem egy ismerős mutatott neki pár könyvet és ezt találta érdemesnek arra, hogy megmutassa nekem is.
Ahogy felütöttem a könyvet, rögtön megakadt a szemem:

Kelt burgonyás pogácsa

A tésztához:
25 dkg főtt, áttört burgonya
1 dkg friss élesztő
0,5 dl langyos tej
1 mk cukor
1 tojás
15 dkg zsir
30+10 dkg liszt
1 kk só

A kenéshez:
1 tojás

Mig a főtt, áttört burgonya teljesen kihűl, addig az élesztőt tálkába morzsoljuk, hozzáadjuk a langyos tejet, a cukrot és felfuttatjuk. Ekkor hozzáöntjük a kihűlt burgonyához.
Majd hozzáadjuk a tojást, és a tésztát összekeverjük. Ezután rászórjuk a zsirral összemorzsolt 30 dkg lisztet és a sót. Gyorsan összegyúrjuk, hogy egynemű burgonyás tésztát kapjunk és lefedve 1 órát pihentetjük. Lisztezett gyúródeszkára vagy nyújtólapra rakjuk, kinyújtjuk, háromszor szimplán, majd háromszor duplán összehajtogatjuk, végül kisujjnyi vastagra nyújtjuk. Tetejét késsel merőlegesen bemetsszük. Lisztbe mártott, közepes pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Sütőpapirral bélelt tepsire rakosgatjuk őket, egymástól 2-3 centire, hogy ne nőjenek össze sütés közben.
A pogácsák tetejét megkenjük a felvert tojással, 10 percig pihentetjük még, és 180 fokra előmelegitett sütőben 15-20 perc alatt pirosra sütjük. Ha elkészült, kihűtjük és egy korsó hideg sörrel kináljuk.Még másnap is puha maradt a burgonyától. Kicsivel több burgonya került bele, ezért szép sárgák lettek. Tartalmas leves mellé ajánlom. Kb. 36 db-ot kapunk ebből a mennyiségből.

1 megjegyzés: