2012. október 16., kedd

Uzsonnakenyér

Ma van a kenyér világnapja. Ezt a napot a sors is ennek szerette volna szentelni, mert reggeltől csak esett...egész nap :( Itt-ott ugyan elállt az eső, de csak azért, hogy újult erővel folytathassa az öntözését a földnek. Ezért nekiálltam kenyeret dagasztani. Életemben először :D (Csak megjegyzem, hogy anyum elmúlt 50 éves, de még életében nem sütött kenyeret...)

Nem akármilyen kenyér sült nálam...

Uzsonnakenyér

500 kg kenyérlisztes finomliszt
1 tk só
1 tk cukor
2,5 dkg élesztő
2,5-3 dl tej
1,5 dl joghurt
2 ek étolaj
1-2 ek olaj a kenéshez

1 dl langyos tejben csomómentesre keverünk 1 ek lisztet, 1 tk cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt és felfuttatjuk.
A lisztben elkeverjük a sót, hozzáadjuk a felfutott élesztőt, a meglangyositott joghurtot, az étolajat és a tejjel alaposan kidolgozzuk. Letakarva, langyos helyen duplájára kelesztjük, kb. 1 órát.
A megkelt tésztát téglalappá nyújtjuk, és derelyemetszővel vagy éles késsel 8 négyzetté vágjuk.
A tésztalapokat egyenként lazán feltekerjük amolyan kis tésztarudakká, és kikent, szögletes jénaiba vagy magas falú tepsibe rakjuk, hogy összeérjenek. Ahol összeérnek, olajjal megkenjük az oldalukat, különben  nem lehet majd szétválasztani őket. A tetejüket szintén megkenjük. Így pihentetjük 20-30 percig, hogy kicsit megkeljenek.
Előmelegített sütőben alul-felül sütőnél 200 fokon, hőlégkeveréses esetében 180 fokon kb. 30 percig pirosra sütjük. A jénaiból kivéve deszkán hagyjuk kihűlni.
A közben szeletekké vált tésztarudakból leválasztunk. Kettévágjuk, mint egy zsemlét, és már készülhet is a szendvics.







Nem ajándékoztam el a kenyeremet, mert csak ez az egy készült és életem első kenyere! Anyum megdicsért, hogy milyen finom kenyeret sütöttem, de még jobban el volt ájulva attól a ténytől, hogy egyáltalán kenyeret sütöttem :D

1 megjegyzés:

  1. Nagyon jó, hasonlít a legyező kalácsra, azt is szeletekre lehet szedni.
    Gratula az első kenyeredhez! Legyen folytatás:-)

    VálaszTörlés