2013. január 22., kedd

Burgonyás zsömle

Még decemberben készítettem el, csak a nagy karácsonyi sürgés-forgás közepette kiment a fejemből :D Féladagot sütöttem, ami még aznap elfogyott. Egy darabot megmentettem másnap reggelire :) Apum kóstolás után megjegyezte: "Ilyent szokott sütni a mama (vagyis az ő anyukája)!"

Burgonyás zsömle

20 dkg liszt
20 dkg kenyérliszt
15 dkg burgonya (főznivaló)
2,5 dkg élesztő
5 dkg vaj
2 ek cukor
1 ek méz (elhagyható)
1 tk só
1 tojás
1 dl meleg tej
1 dl meleg viz (ha hámozva főzöd meg a krumplit, akkor annak a főzővizéből)

A burgonyát megfőzzük, hűlni hagyjuk. A liszteket összekeverjük. Egy tál közepébe kis fészket készítünk  beleszórjuk a cukrot, rámorzsoljuk az élesztőt és felöntjük a meleg tejjel. Kb. 15 percet várunk, hogy az élesztő felfusson. Ezalatt krumplinyomón áttörjük a burgonyát. A liszthez hozzáadjuk a többi alapanyagot és jól kidagasztjuk. Meleg helyen a tésztát duplájára kelesztjük. Lisztezett munkafelületen átgyúrjuk. Kicsit lágy tésztát kapunk a kelesztés során, ezért jól alá kell lisztezni. 16 részre osztjuk. Kialakítjuk a zsemle formákat és sütőpapiros tepsin meleg helyen kb. még 1 órát kelesztjük. Semmivel sem kell lekenni a zsemlék tetejét! Előmelegített sütőben 200 fokon 12-15 perc alatt sülnek meg.



Magában is finom, szinte eteti önmagát. Apum a sütés után langyosan  megevett egyet, majd éjjel, anyum elmondása szerint, 2 darabot bepuffantott. Szerencsére, anyum is elvitt magával kettőt a munkahelyére :) Köszönjük, Tücsökbogár, a receptet!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése